Dobro jutro, svete! Zapanjujuća slika svitanja nad južnim Pacifikom snimljena iz svemira

Izvor: Blic, 10.Maj.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobro jutro, svete! Zapanjujuća slika svitanja nad južnim Pacifikom snimljena iz svemira

Slika prvih trenutaka zore nad južnim Tihim okeanom snimljena je iz svemirske stanice dok je prolazila nekoliko stotina kilometara istočno od Uskršnjeg ostrva. Na njoj je "uhvaćena" svetlost sunca i neverovatno plava boja Zemljine atmosfere. Fotografiju je napravio jedan od članova posade "Ekspedišn 35" na Međunarodnoj svemirskoj stanici

NASA nije otkrila koji astronaut je snimio fotografiju koja oduzima dah.

"Ovaj živopisni prizor uslikao je 5. maja jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članova posade 'Ekspedišn 35' na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja kruži Zemljom na 27,4 stepena južne širine i 11,1 stepeni zapadne dužine, nekoliko stotina kilometara istočno od Uskršnjeg ostrva”, piše u objašnjenju slike.

Ovo je poslednja u nizu zadivljujućih slika koje je usnimio akutelni tim astronauta na stanici.

Iako se ne zna ko je autor fotograifije, Kanađanin Kris Hadfild, aktuelni komandant Međunarodne svemirske stanice koji je stekao kult pristalica na Tviteru i Fejsbuku nakon svojih slika Zemlje iz svemira glavni je „osumnjičeni”.

On se vraća sledećeg meseca na Zemlji i već je postavio niz videa i slika od toga kako da plačete i perete zube u svemiru do toga kako astronauti kuvaju.

Kris koristi dugi objektiv pošto stanica orbitira na 400 km iznad Zemlje. Od brojnih veličanstvenih prizora kojima je prisustvovao omiljen mu je pogled na Saharu.

Kaže da je najbolji snimak kada sačeka da se Sunce popne direktno iznad pustinje.

Hadfild je prvi Kanađanin koji „šeta” svemirom. Otkrio je da njegov „sunovrat na Zemlju”počinje 13. maja kada bude stigao novi komandant iz Rusije.

VIDEO> Kris Hadfild priča kako nastaju fotografije iz svemira

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dobro jutro, svete! Zapanjujuća slika svitanja nad južnim Pacifikom snimljena iz svemira

Izvor: Dzungla.org, 10.Maj.2013

Slika prvih trenutaka zore nad južnim Tihim okeanom snimljena je iz svemirske stanice dok je prolazila nekoliko stotina kilometara istočno od Uskršnjeg ostrva. Na njoj je „uhvaćena“ svetlost sunca i neverovatno plava boja Zemljine atmosfere.... Opširnije na Blic online

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.