Dobra stara vremena

Izvor: Dzungla.org, 17.Mar.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra stara vremena

Najčešća pitanja koja sebi postavljate jesu 'Ko sam ja?', ili 'Šta sam ja?'. Dođete u godine kad pomislite da ste sazreli i da ste našli odgovore na ova pitanja, a onda se desi nešto što vas podseti da, ipak, u vašim odgovorima nešto fali. E, to se meni dogodilo pre mesec - dva...

Ubijajući vreme na internetu, sasvim slučajno se nađoh na sajtu,čije ime mi pobudi radoznalost. 'Dobra stara vremena'... Uđem ja tamo, kad ono piše: 'Jugonostalgičari, TV manijaci, odrasli >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << i neodrasli, d(j)eca u duši... svi vi željni pris(j)ećanja na Dobra Stara Vremena, dobrodošli u TV vremeplov.
Vraćamo Vas nazad...' U svakoj reči ovog uvoda pronađoh sebe, a kasnije, razgledajući sadržaj sajta, sam sebe pronalazio u svakoj reklami, emisiji, crtanom filmu. Da, to je ono što nam je svima falilo! Kasnije sam se priključio i grupi na Fejsbuku, i od tada redovno pratim svoje omiljene emisije, kao i novine na sajtu.
Za to moje oduševljenje, kao i oduševljenje preko 26.000 članova ove grupe na Fejsbuku, zadužena su samo dva čoveka, Smederevci Vladan Bijanić, koji je zadužen za uređenje sajta, i Dušan Ćuća, koji postavlja materijal. Čitava priča je počela pre 4 godine, kada je Dušan krenuo sa prikupljanjem 'crtaća'. Kasnije je na Fejsbuku osnovao grupu 'Crtani filmovi 80-ih i 90-ih uz koje smo rasli' , da bi posle toga postao i administrator grupe 'Crtani Film u 7:15". Onda je shvatio da samo to nije dovoljno, i da želi da ljudima dočara mnogo više. Pozvao je druga iz detinjstva, Vladana, i sajt je krenuo. Naravno, snalaze se kako znaju i umeju, oslanjaju se na lične arhive, a imaju i pomoć fanova i posetilaca sajta.
Sajt je, pretežno, skoncentrisan na sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka, ali se mogu naći i stariji i mlađi sadržaji. Tu su legendarne emisije 'Kocka, kocka, kockica', 'Metla bez drške', 'Opstanak', zatim serije 'Sivi dom', 'Zona sumraka', 'Smogovci', pa čuvena predstava 'Radovan III', stare reklame, fotografije, filmovi, utakmice i još mnogo, mnogo toga. Pošto verujem da ima još puno mojih istomišljenika, bilo bi lepo da ovaj sajt preraste u nešto još ozbiljnije, da se čak i država, preko Ministarstva kulture, uključi u ovaj projekat, jer je ovo, ipak, deo naše istorije i kulturnog nasleđa. Ova dvojica entuzijasta su za sada ponudu za pomoć dobila od Muzeja istorije Jugosalvije,a to je malo...
27. februara grupa 'Dobra stara vremena', na Fejsbuku je pokrenula akciju, u kojoj je ogromna većina njenih fanova kao sliku profila postavila sliku iz detinjstva. Na taj način smo se 'svi mi vratili mnogo godina unazad i Fejsbuk učinili neobično čarobnim...' Akcija je trajala do 10. marta. Taj datum je prošao, a moja slika sa pionirskom kapom i maramom mi je još na profilu. To je zbog toga što me ovaj sajt i stranica na Fejsbuku, i dalje vraćaju unazad i, barem, jedan deo svakog dana čine neobično čarobnim. Ipak, najveću zahvalnost im dugujem zbog toga što ću, sutra, moći svom detetu da pokažem kako sam odrastao, i što će i ono imati priliku da odrasta, barem, na sličan način... Hvala!
Ivan Cikić

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.