Đorđe plače za braćom

Izvor: Blic, 15.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđe plače za braćom

Po prvi put od kada je ušao u kuću „Velikog brata", Đorđe Stojanović otkrio je šta zna o svojoj davno izgubljenoj braći. On se preksinoć poverio Slaviši ispričavši mu svoju tužnu priču o detinjstvu i izgubljenim korenima. Iako su se, od kada je ušao u kuću, pojavile raznorazne informacije o nekoliko braće i sestara, prema Đorđevoj priči on ima dva brata - Kristofera i Rajka. Kristofer, kako on kaže, živi u Nemačkoj, a Rajko u Parizu.

Đorđe nikada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uspeo da stupi u kontakt sa svojim najbližima za kojima već godinama traga, a gde god da je pokušavao i na koji god da je trag naišao, vrata su mu bila zatvorena. „Blic" je uspeo da sazna da je Kristofer ceo život živeo po domovima u Beogradu i da se preziva Marić, a da je pravo ime drugog brata Rajka u stvari Gabrijel Stojanović.

- Koliko ja znam, imam dva brata - Kristofera i Rajka. O Rajku malo znam. Moj najstariji brat Kristofer rođen je 1973. godine i živi u Nemačkoj. Poslednji put sam ga video kada sam imao pet godina - otkrio je tužnim glasom Đorđe i dodao:

- Tražim ga već deset godina i pre dve godine sam zamalo stupio u kontakt sa njim. Na kraju se nismo ni videli. Ništa ne znam o njemu. A voleo bih da ga vidim - rekao je Đorđe.

Kako „Blic" saznaje, Kristofer je kao i Đorđe skoro ceo život proveo po domovima, ali u Beogradu, i ne nosi prezime Stojanović, već Marić.

Kristofer se, naime, u nekim dokumentima vodi i kao Kristof Marić, a po dokumentaciji do koje smo došli on je rođen 22. februara 1972. godine, a ne 1973 godine, kako Đorđe misli. Kristof je živeo u Sopotu sa Đorđem, dok ih kada je majka završila u duševnoj bolnici nisu rasterali po domovima. Kristofera je tada put naneo u našu prestonicu. U početku je bio u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, a od 1978. do 1985. godine je boravio u Domu za nezbrinutu decu „Moša Pijade".

Nakon toga odlazi u Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Dragutin Filipović Jusa" u Beogradu, gde je boravio do 1987. godine. Potom je dve godine živeo u Domu „Drinka Pavlović" u Beogradu, a zatim se ponovo vratio u Dom „Dragutin Filipović Jusa", iz kojeg 1990. godine odlazi u Jugoslovensku narodnu armiju. Tu mu se gubi svaki trag.

Kako saznajemo, Kristofer se pre dve godine pojavio u Sopotu, gde se raspitivao za svoju braću i stan.

- Od Đorđeve komšinice iz Sopota, koja se seća svih njih kada su bili mali, čuli smo da je Kristofer pre dve godine dolazio u Sopot kako bi pronašao brata. On se javio i Centru za socijalni rad u Sopotu, ali nije mogao da nađe Đorđa. To je sve što znamo. Tada se raspitivao i za stan, ali kada je video koja se tu papazjanija napravila, verovatno je i on digao ruke od svega - kaže Dejan Mićović, član porodice koja je pre tri godine udomila Đorđa.

Inače, Đorđe je Slaviši u razgovoru pomenuo i drugog brata Rajka, koga nikada u životu nije video.

- Bio sma suviše mali da bih ga se sećao. Mislim da on sada živi u Francuskoj, u Parizu. On je rođen 1975. godine. Voleo bih da napokon vidim svoju braću. Tražim ih ja, ali bezuspešno - rekao je Đorđe.

Ipak, istraživanja ekipe „Blica" pokazala su da drugi Đorđev brat nosi ime Gabrijel Stojanović, a rođen je 19. decembra 1973. godine. O Gabrijelu se skoro ništa i ne zna i pretpostavlja se da on život nije, poput braće, proveo u domovima, već je usvojen.

Inače, prema našim saznanjima, njih trojica su u Sopotu živeli sa majkom Jelkom i poočimom Radomirom Stojanovićem, koji ih je usvojio. Radomir i Jelka su imali dete, Đorđevog polubrata ili polusestru. Porodica Mićović kaže da ni sam Đorđe ne zna koliko braće i sestara ima.

- Đorđe jedino zna za ta dva brata, i to po papirima koje ima. Sve ostalo bi mogle da budu priče, ali nikada se ne zna. Čuli smo da ima belog brata po poočimu, ali nemamo dokaze jer Đorđe od svoje majke ništa ne može da sazna. U početku je pokušavao da nađe neke podatke o svom biološkom ocu, ali mu ne zna ni ime. Majka mu je jednom rekla neko ime koje se pokazalo neistinito. Zatim mu je rekla neko drugo ime i Đorđe je digao ruke od traženja svojih korena i braće. Njemu majka ništa ne može da objasni - kaže Dejan Mićović i dodaje:

- U jednom trenutku mu je samo pukao film zbog svega što se dešava i rekao nam je: „Nemam ja živaca za sve to, ceo život tražim nešto i nikako ne mogu da nađem". Đorđe taman nađe neku informaciju i tu mu se zatvore sva vrata - zaključuje Dejan.

Nominovani Miki, Aleksandar i Slaviša

Kuća „Velikog brata" se poslednjih dana pretvorila u pravo ratno bojište. Ukućani su nosili uniforme JNA, jeli samo pasulj i 24 sata čuvali „Titov bunker" po smenama. Zadatak je sinoć završen - neuspešno, što je donelo i nominaciju nadređenih u ovom zadatku, poručnika Aleksandra i desetara Mikija, a za izbacivanje nominovan je i treći ukućanin - Slaviša, po izboru Mikija i Aleksandra.

Zadatak je počeo tako što se nepoznati specijalac spustio sajlom iz helikoptera i zadatak ostavio u dvorištu. Ukućani, koji inače od živih bića eventualno vide koju ptičicu ili mačku, bili su i više nego oduševljeni zbog nepozvanog gosta koji je istom brzinom kojom je došao i - utekao.

Sinoć je došao red na ocenivanje zadatka, a ideja Velikog Brata bila je krajnje zanimljiva. Naime, da su ovaj zadatak izvršili uspešno, svi vojnici bi bili nominovani za ovonedeljno izbacivanje, a poručnik Aleksandar i desetar Miki, koji su u ovom zadatku naređivali, bili bi pošteđeni nominacija. Za ovu „igru" znali su samo Miki i Aleksandar koji su ipak, zbog toga što su se devojke noću smrzavale na straži, hteli i da prekinu zadatak. Po proceni Velikog Brata oni nisu ispunili zadatak, te je Veliki Brat saopštio da su nominovani nadređeni - Miki i Aleksandar. Zbog Mikijevog dogovora sa Velikim Bratom (pet nedelja pridržavanja pravila, ako uspe, novac koji dobije ide u humanitarne svrhe), kad god je on nominovan, moraju biti nominovana još dva ukućanina. Trećeg nominovanog izabrali su upravo Miki i Aleksandar - prepušteno im je da izaberu najslabijeg vojnika, a Miki je odmah uzviknuo: „Slaviša" (opšte je poznato da se njih dvojica ne podnose). M.R.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.