Digitalni festival DrimHak koristi najbržu mrežu na svetu – 120 Gb/s

Izvor: Dzungla.org, 28.Nov.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalni festival DrimHak koristi najbržu mrežu na svetu – 120 Gb/s

IGRAČI ŠIROM SVETA OKUPILI SU SE ovih dana na festivalu DrimHak (DreamHack) koji se održava u švedskom gradu Jenćepingu, da bi, između ostalog, igrali Minecraft, StarCraft i Battlefield 3 i uživali u brojnim drugim aktivnostima tokom četiri dana njegovog trajanja. Da bi užitak bio potpun ove godine su ih Cisko (Cisco) i Telija (Telia) opremili mrežom brzine 120 gigabita u sekundi za koju tvrde da ima najbrže internet veze na svetu.

Kombinacija Ciskovog hardvera i Telijinih >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << optičkih veza toliko je brza da se film može preuzeti za 47 hiljaditih delova sekunde, i više je nego dovoljna da je istovremeno koristi svih 20.000 fizički prisutnih posetilca i par stotina hiljada mrežnih. Čitav sistem se oslanja na Ciskove usmerivače (rutere) serije CRS-3, koji su u stanju da omoguće brzine od ludačkih 322 terabita u sekundi, što je dovoljno da svih 1,3 milijarde Kineza istovremeno vodi video razgovore.
Već tokom prvog dana oboren je dotadašnji rekord korišćenja širokopojasnih veza jer je u jednom trenutku ukupni saobraćaj dostigao 23,4 gigabita u sekundi. Pošto je na programu dosta igranja i hakerisanja, ovaj broj će sigurno biti premašen. Cisko zapravo koristi igrače željne okršaja da isproba svoju najnoviju tehniku.
DrimHak je najveći digitalni festival na svetu koji drži zvanični svetski rekord kao najveća mrežna zabava u Ginisovoj knjizi rekorda – pre dve godine imao je 200.000 jedinstvenih posetilaca. Svake godine održava se nekoliko festivala koji traju neprekidno po četiri dana, a ovaj zimski počeo je u četvrtak 24. novembra a završava se u nedelju 27.
Festival je posvećen svemu što se može raditi s računarima, internetom, digitalnom zabavom i kulturom, tako da obiluje igranjem, komunikacijama, programiranjem, dizajniranjem, komponavenjem muzike i svim drugim što se može zamisliti. Na njemu se organizuju veliki turniri kao i izložbe na kojima učestvuju kompanije poput Ejsera (Acer), Intela, Telije, Blizarda (Blizzard) i više švedskih univerziteta.
Poput svih drugih festivala i ovde je na raspolaganju veliki izbor jela i pića, a brojni restorani i kisoci su otvoreni 24 sata non-stop. Sve je propraćeno s nekoliko stotina sati žive zabave na više bina, od muzike do mađioničara.
( Izvor: Mikro )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.