Dani kada mrtvi dolaze na Zemlju (FOTO)

Izvor: B92, 02.Nov.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani kada mrtvi dolaze na Zemlju (FOTO)

Dan mrtvih, praznik koji se širom Južne Amerike, a naročito u Meksiku, obeležava 1. i 2. novembra, danas se smatra nematerijalnom kulturnom baštinom čovečanstva. Ovaj praznik slavi se u znak svih preminulih dragih ljudi koji tih dana privremeno dolaze na Zemlju.

Praznici posvećeni mrtvima suštinski su ukorenjeni u kulturni život starosedelačkog stanovništva. Ova fuzija prehispanskih relgijskih obreda i katoličkih praznika omogućava da se ova dva univerzuma sjedine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spajajući verovanja starosedelaca i viziju sveta koju su Evropljani doneli u XVI veku.

Kult mrtvih postojao je već od 1800. godine pre nove ere i njegovi davnašnji koreni pronalaze se u preistorijskim grobnicama u kojima su se nalazili pokloni, lični predmeti pokojnika i hrana.

Kod prinošenja darova mrtvima ne sme nedostajati:

- Svetlost, za svaku osobu koje se sećamo po jedna sveća

- Voda, da njihove duše piju

- Vetar, predstavljen isečenim flis-papirom koji svojim njihanjem najavljuje dolazak mrtvih

- Zemlja, predstavljena voćem i povrćem koje rađa

- Kaktus kopal, koji vodi duše ka darovima

- Cvet sempoašoćitl, koji svojom žutom bojom privlači duše mrtvih

Postoji verovanje da se tih dana pokojnici vraćaju iz daleka da bi posetili svoje voljene, pa živi treba da ih radosno dočekaju, uz muziku i sve ono što vole.

Kada prođe drugi novembar, pozivaju se rođaci i prijatelji na „pomen mrtvima“, a deca svojim kumovima nose deo darova. Grobovi se čiste, trava oko njih plevi i uređuje, a rođaci preminulih na grobove ostavljaju ponude koje se sastoje od sombrera, marama koje se nose oko vrata i posuda sa hranom ili se pak grobovi kite novim krstovima uz pregršt upaljenih sveća.

Dan mrtvih je u Meksiku oličen u tradicionalnim oltarima, ključnom elementu meksičke tradicije. Oltar sačinjavaju odeća, kovani novac, aromatični elementi, brojanice, ukrasi, pića i religijske slike.

Zahvaljujući Ambasadi Meksika u Srbiji, jedan takav oltar do 4. novembra postavljen je u centru Beogradu, u Galeriji Instituta Servantes. Ove godine posvećen je piscu i misliocu Oktaviju Pasu, koji je deo svojih kreativnih napora usmerio ka očuvanju i promovisanju tradicije i istorije svoje zemlje.

Za razliku od Noći veštica koja, prema meksičkim i španskim antropolozima počiva na evropskim srednjevekovnim običajima vezanim za smrt, đavole i strah, Dan smrti predstavlja odavanje počasti precima i sećanje na njih, uz proslavu života koji se ne završava, već nastavlja tamo negde.

.

.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.