Da li vam se često dešava da doživite “deža vu”? Kako i zašto se javlja ovaj fenomen?

Izvor: 011vodič.com, 16.Jan.2021, 07:26

Da li vam se često dešava da doživite “deža vu”? Kako i zašto se javlja ovaj fenomen?

Jedni trvde da se ovo događa zbog potisnutog sećanja, dok drugi kažu da se događa zbog reinkarnacije. Da li se i vama često dešava “deža vu”?
Foto: Shutterstock
Prevedeno sa francuskog “deja vu” znači “već viđeno”, a opisuje fenomen u kojem pojedinac odjednom dobije osećaj da zna šta će se sledeće dogoditi ili kao da je već proživeo trenutnu situaciju ili da je već video trenutno mesto.
Naučnici imaju nekoliko teorija o tome odakle dolazi osećaj “već >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << viđenog”.
Kognitivni psiholozi smatraju da je reč o davno zaboravljenim delovima sećanja koji su u svojoj osnovi prijatni, a Frojdovi sledbenici tvrde da se radi o potisnutim sećanjima iz detinjstva u kojem ego pojedinca podseća na njegovu prošlost i skrivene strahove.
Nešto čudnije gledište imaju parapsiholozi koji kažu da je deža vu rezultat sećanja iz prošlih života, pre reinkarnacije u ovaj život. Ipak, najčešće je prihvaćena teza da se radi o anomaliji pamćenja u kojem vidimo nešto slično i to nas vraća na nešto zaboravljeno.



The post Da li vam se često dešava da doživite “deža vu”? Kako i zašto se javlja ovaj fenomen? appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.