Da li su mineralna ulja za kosu zaista loša?

Izvor: Piplmetar.rs, 13.Okt.2023, 17:30

Da li su mineralna ulja za kosu zaista loša?

Ako gluglate mineralno ulje za kosu, prva stvar koja se pojavi su linkovi za kupovinu ovog bistrog proizvoda bez mirisa. Druga stvar koja se pojavljuje jesu studije o njegovim benefitima i štetnosti. Da li je mineralno ulje za kosu zaista štetno?
Šta je mineralno ulje? Mineralno ulje je nusproizvod nastao tokom procesa destilacije nafte. Postoje različite konfiguracije mineralnog ulja, od kojih svaka ima različitu upotrebu. U benzinu nećete naći isti oblik mineralnog ulja kao u proizvodima >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << za kosu—ali to ne znači da je mineralno ulje koje pronađete u proizvodima za kosu nužno dobro za vas.
Kako deluje mineralno ulje za kosu? Mineralno ulje je zaštitni agens. Prekriva dlaku slojem hidrofobnog ulja kako bi sprečilo njeno krzanje i gubitak vode.
Zvanično, ono je odobreno za lokalnu upotrebu i smatra se bezbednim. Oblici mineralnog ulja koji se koriste u kozmtici su rafinisani i prečišćeni. Iako je tehnički bezbedno za upotrebu, stručnjaci ipak naglašavaju da u slučaju prekomerne upotrebe može oštetiti kosu.
Zašto se mineralno ulje koristi u proizvodima za kosu? Proizvodi za kosu koji sadrže mineralno ulje obično reklamiraju taj sastojak onaj koji sprečava gubitak vode, pomažući da kosa ostane „hidratisana“. Ono koje se koristi u proizvodima za kosu je toliko prerađeno kako bi se uklonili svi pesticidi i nečistoće, da gotovo gubi sva svoja potencijalna svojstva. Osim što održava kosu hidratisanom, mineralno ulje služi i kao lubrikant, pa se kosa lakše češlja. Takođe, pomaže u smanjenju kovrdžanja kose.
Ipak, mineralna ulja za kosu se teško ispiraju i u slučaju duge upotrebe nagomilavaju na kosi, čineći je suvom i lomljivom.
Čime zameniti mineralno ulje za kosu? Postoje neke sjajne alternative koje pomažu u usklađivanju ključnih prednosti mineralnog ulja. Maslinovo ulje i arganovo ulje mogu se koristiti kao alternative mineralnom ulju. Maslinovo ulje sadrži masne kiseline poput linolne kiseline, oleinske kiseline i palmitinske kiseline koje zaglađuju i hidriraju kosu i antioksidante koji štite kosu od oksidativnog stresa. Slično, arganovo ulje sadrži masne kiseline i antioksidante poput vitamina E. Masne kiseline i vitamin E mogu pomoći u unapređenju zdravlja vlasišta, a zdravo vlasište može doneti rast kose i druge prednosti.
Sa druge strane, avokado, jojoba i kokosovo ulje mogu da smanje gubitak vode i pruže ishranu kosi.
triocean/istock/gettyimagesplus


Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.