Da li su leteća kola konačno stigla? – VIDEO

Izvor: BKTV News, 10.Maj.2013, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su leteća kola konačno stigla? – VIDEO

Prvi model navodno će se pojaviti na tržištu za dve godine – a u izradi je i verzija koja može da uzleti vertikalno, za slučaj da se zaglavite u saobraćajnoj gužvi.

Prva leteća kola pojaviće se u prodaji 2015. godine po ceni od 300.000 dolara, objavila je kompanija „Terafudžia” (Terrafugia). Prvi model zove se „Tranzišn” (Transition) i delom je automobil a delom privatni avion sa dva sedišta, četiri točka i krilima koja se sklapaju.
Prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << „Tranzišn” je uspešno leteo osam minuta na visini od 400 m (komercijalni avioni lete na 10.000 m). Očekuje se da će kola moći da lete 800 km bez sletanja.
Kompanija iz Masačusetsa najavila je i planove za TF-X model koji će biti dovoljno mali da stane u garažu i moći će da poleti bez piste, vertikalno, zahvaljujući motornim elisama na krilima, sličnim onima na helikopteru.
Iako ćete tako moći da se vinete u nebo pravo iz saobraćajne gužve, biće vam potrebno barem 30 m slobodnog prostora u prečniku da biste otvorili krila.
Ovaj model još nije testiran i nema cenu.
Vlasnici kola će morati da imaju dozvolu za letenje i 20 časova letačkog iskustva kao i da prođu odgovarajući test.
Uprkos tehnološkim prednostima koje „Tranzišn” demonstrira, skeptici smatraju da to još uvek nije leteći auto kakav viđamo u naučno-fantastičnim filmovima.
Međutim, ”Terafudžia” se približila više od bilo koje druge kompanije u pretvaranju letećih kola u realnost. Američka vlada joj je dala dozvolu da koristi posebne gume i stakla, lakše od običnih.
VIDEO> Probni let “Tranzišna”:

Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.