Izvor: Piplmetar.rs, 12.Feb.2024, 06:31

Da li je ostavka Katalin Novak moralni čin ili spasavanje ukaljanog ugleda Fidesa

Da li treba pomilovati nekog ko je umešan u seksualno nasilje? Katalin Novak pre nešto manje od godinu dana nije imala dilemu po tom pitanju.
Ali danas, mađarska (sada već bivša) predsednica “preispitala je svoju odluku” i “shvatila da je pogrešila”, jer “za svoje odluke nije imala nikakvo opravdanje”.

Dakle, bliska saveznica mađarskog premijera Viktora Orbana, i bivša ministarka za porodicu, samim tim otvorena zagovornica porodičnih i tradicionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << vrednosti, u aprilu prošle godine, pomilovala je oko dvadesetak ljudi. Taj se čin dogodio uoči posete pape Franje Mađarskoj, ali je tek nedavno postao predmet negodovanja, kada je obznanjeno da je jedan od oslobođenih zamenik direktora dečjeg doma, koji je osuđen za prikrivanje seksualnog zlostavljanja.
Mađarska opozicija je cele nedelje brujala o ovoj temi i pozivala na smenu Novak. Sazvali su i protest u Budimpešti, na kojem se u petak okupilo više od hiljadu ljudi. Pod pritiskom javnosti, Katalin Novak je dala ostavku na mesto predsednice Mađarske.
“Izdala sam pomilovanje koje je izazvalo strah i nemir kod mnogo ljudi. Verovala sam da osuđeni nije zloupotrebljavao slabost i ranjivost dece. Ali, to je bila greška. Odluka o pomilovanju i nedostatak opravdanja izazvali su sumnju u nultu toleranciju na pedofiliju”, obrazložila je Novak.
Međutim, njena funkcija bila je uglavnom ceremonijalna, pa odlazak neće puno naškoditi stabilnosti vlasti Fidesa, i naravno, samog Viktora Orbana.
Nije ovo prvi primer nemarnosti mađarske vlade i kršenja ljudskih prava. Više puta se u javnosti podigla prašina oko Orbanovih antimigrantskih i autoritarnih stavova, opaski o LGBTQ+ zajednici i EU, ali su ipak režimski mediji uspeli da izglade situaciju.
Bilo kako bilo, skandal u vezi sa ovim pomilovanjem zadao je udarac ugledu Fidesa, koji ovi mediji pažljivo neguju.

Novak je, dakle, samo jedna od u nizu Fidesovih političara koji su bili upleteni u seksualne skandale, nakon kojih su podneli ostavke. Tako su na primer, neki od njih, prošle godine usnimljeni na jahti gde su učestvovali u orgijama. Ili su podneli ostavke nakon skandaloznih anti-LGBTQ+ izjava u Evropskom parlamentu.
Ipak, za spasavanje “ukaljanog ugleda” Fidesa, koje je ovo pomilovanje nanelo, nije bilo dovoljno da samo predsednica podnese ostavku. I Judit Varga, bivša ministarka pravde je učinila isto – priznala sopstvenu grešku, kako bi “osvetlala ugled” partije. Varga je bila planirana kandidatkinja za vođu liste partije Fides na izborima za Evropski parlament.
“Da bi predsednik doneo odluku o pomilovanju, potreban je supotpis ministra pravde. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsednice”, saopštila je Varga.
A sama vladajuća stranka Mađarske predložila je izmenu državnog Ustava, kako bi pomilovanja ljudi koji su osuđeni za zločine nad decom bila ilegalna.
“Za osuđene pedofile nema milosti”, rekao je Orban.
Post Views: 264


Opširnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.