DO KADA ĆEMO NOSITI MASKE? Postoje 3 scenarija za skidanje MASKI, a 2 su još jako DALEKO

Izvor: 011vodič.com, 14.Apr.2021, 07:18

DO KADA ĆEMO NOSITI MASKE? Postoje 3 scenarija za skidanje MASKI, a 2 su još jako DALEKO

Zato je mnogima u glavi pitanje: do kada ću morati da nosim masku?, Foto: Profimedia




Postale su sastavni deo života i nešto bez čega ne možemo da izađemo iz kuće – ali maske nikome nisu drage. Kako je već vakcinisan određen broj građana, pitamo se do kada ćemo morati da ih nosimo?
Maske su dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prenos virusa. Zato su i postale >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << obavezna zaštita u svim zatvorenim prostorijama i na mestima gde se okuplja mnogo ljudi – što mnogima teško pada. Dok neki veruju da su maske čak i opasne, drugima se često dešava da ih jednostavno zaborave kad izađu iz kuće.
Zato je mnogima u glavi pitanje: do kada ću morati da nosim masku?
Mnogi će stručnjaci reći: ne u dogledno vreme, piše “Ordinacija“.
Kako maska nudi određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe, i na taj način pomaže u usporavanju širenja kovida 19, lako je zaključiti da ćemo prestati sa nošenjem maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo da prenesemo virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo svi biti u mogućnosti da živimo bez maski – ovo su tri moguća.
Prvi je da je vakcinacija sprovedena u tolikoj meri da se drastično smanjio broj zaraženih.
Drugi je takođe “na klimavim nogama”, a naučnici kažu i neodrživ– a to je situacija u kojoj je dokazano da smo ostvarili “imunitet krda” na koronavirus.
Treći se čini dalekim, a jednostavan je – kada svi postanemo imuni na virus.
Problem je u tome što ne znamo kada će se nešto od ovoga dogoditi. Postoje određeni pokazatelji da je epidemija pod kontrolom, ali je Srbija još daleko od takve situacije.
Možda vam nije prijatno da nosite masku, ali radi se o važnoj strategiji za zaustavljane širenja virusa. U javnosti uvek nosite masku, pronađite onu koja vam odgovara i uvek je imajte uz sebe. Čini se da ovaj virus neće otići, a moguće ni vaša maska.
Važno je da maske održavamo čistim i da ih nosimo pravilno. Specijalistkinja za infektivne bolesti, dr. med. Debra Gof navodi savete za čišćenje platnene maske. Ako planirate da je operete u veš mašini, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta.
Masku stavite direktno u mašinu i opet odmah operite ruke. Savetuje da koristite prašak za veš koji inače koristite ali možete koristiti i izbeljivač i odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Kada je maska oprana, upalite program sušenja na visokim temperaturama.
Medicinske maske su namenjene samo jednokratnoj upotrebi, a to bi značilo da ju je potrebno baciti odmah nakon korišćenja.
Ako niste u mogućnosti da zamenite masku odmah nakon korišćenja, a potrebna vam je, Gof savetuje da je dobro pregledate kada je skinete. Ako je prljava, pohabana ili vlažna od znoja, morate je baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savetuje da je odložite u papirnatu kesu pre drugog korišćenja. Idealno bi bilo, naravno, da takvu masku koristite samo jednom.
Bonus video:
09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO




(Espreso/Nova)



The post DO KADA ĆEMO NOSITI MASKE? Postoje 3 scenarija za skidanje MASKI, a 2 su još jako DALEKO appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.