DAO OTKAZ i zaposlio se na Južnom polu: Uslovi su surovi - najveća OPASNOST nastaje kad je tepmeratura -76 STEPENI

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 12:52

DAO OTKAZ i zaposlio se na Južnom polu: Uslovi su surovi - najveća OPASNOST nastaje kad je tepmeratura -76 STEPENI

Da li biste bili spremni da uradite ovako nešto u svom životu. Priznaćete da je izrazito veliki korak.

Džef Kaps (33) je radio kao mehaničar u Denveru, kada mu je prijatelj rekao da stanica Amundsen-Skot na Južnom polu traži radnike.

- Tražili su mehaničara za motorne sanke i nisam dugo razmišljao. Radi se šest meseci godišnje, a plata je 80.000 dolara - otkrio je Džef.

On je medijima ispričao neverovatnu priču o životu na -70 stepeni Celzijusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << usred smrznute nedođije, dok su prve komšije udaljene 1.000 kilometara.

U pomenutoj stanici naučnici proučavaju klimatske promene i pokušavaju da odgonetnu tajne svemira, prenose inostrani mediji.

- Objekat nazivamo ‘naš svemirski brod’. Potpuno smo izolovani, a prva prodavnica je udaljena hiljadama kilometara. Čini se da živite u lepom hotelu, dok ne otvorite vrata. Tada se sve menja - ističe Džef.

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

On često mora da radi na otvorenom, po veoma hladnom vremenu, popravljajući vozila. Jednom je temperatura pala na -76 stepeni, a osećaj opisuje kao “nadrealan”:

- Pomislili biste da ćete se smrznuti, ali to je suva hladnoća, tako da zapravo i nije loše. Najčudnije je što nikada nisam imao drhtavicu. Najgore je kad osetite mraz na nepokrivenom delu kože, kao da vas ubadaju nožem - objasnio je.

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

Kada je Džef poslednji put izbrojao stanovnike stanice bilo ih je 43. Među njima je bila i Mišel (33), njegova sadašnja partnerka.

- Gradite izuzetno blisku zajednicu, jer svaki dan viđate iste ljude. Svi smo velika porodica, svađamo se, ali i poštujemo. Ovde su zabave legendarne, morate da budete kreativni. Nemate gde drugde da odete, pa se potrudite - zaključuje Džef.

Srbija Danas/A.R.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.