Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2017, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudo arhitekture: Evo zbog čega ovaj most zovu "srećni čvor"

Ne mora svaki most da liči jedan na drugi. To je filozofija koju predstavlja most "Laki Not" (Srećni čvor). On se nalazi u mestu Čangša u Kini, a dizajnirali su ga Next Architects.

A post shared by cari.com.my (@cari_internet) on Jan 17, 2017 at 12:26am PST

Ovaj most za pešake se sastoji od tri mosta koji se prepliću u jedan. Dugačak je čak 183 metara.

Next Architects su nagrađeni za ovaj projekat nakon što je njihov nacrt pobedio na takmičenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 2013. godine.

Čelični most je izgrađen u samom centru Čangša 2016. godine, prenosi Biznis Insajder.

"Laki Not" se proteže preko autoputa i reke Dragon King Harbor. Nalazi se 24 metara iznad zemlje tako da brodovi mogu da prolaze ispod njega.

A post shared by ⏩FULL-MET∆L J∆CK$ON⏪ (@antocav_) on Jun 22, 2017 at 2:07am PDT

Pešaci mogu da mu pristupe preko osam različitih ulaza. Tri pešačke staze se preklapaju na pet mesta, koji se nazivaju "kapije meseca".

Njegov dizajn dosta podseća na valjkaste trake. Umesto da samo povezuje dve strane sa različitih strana reke, ovaj most funkcioniše kao igralište za pešake.

Most ne služi samo za prevoz, već je to mesto gde pešaci mogu da pređu auto-put i reku.

A post shared by Design Metro (@designmetro) on Sep 12, 2017 at 11:58am PDT

Dizajnerski tim koji je radio na nacrtu ovog mosta, bili su inspirisani kineskim čvorom, po kojem je most i dobio ime.

U drevnoj kineskoj naradnoj umetnosti, čvor predstavlja sreću i prosperitet. Crvena boja takođe simboliše sreću i radost.

Firma Next Architects je poznata po stvaranju nekonvencinalnih mostova.

⛩Çin’deki Dalgalı Kırmızı Köprü⛩ ⛩Pekin ve Amstersdam merkezli mimarlık stüdyosu Next Architects, Çin’in Changsa bölgesinde, masterplanı Kohn Pedersen Fox tarafından yapılan 6.5 milyon metrekarelik Meixi Lake District projesi içinde yer alan Lucky Knot Köprüsü’nü tasarladı.⛩

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.