Crno vino olakšava probleme sa pokretljivošću?

Izvor: Press, 03.Sep.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crno vino olakšava probleme sa pokretljivošću?

Resveratrol, sastojak koji se nalazi u crnom vinu, može da poboljša pokretljivost i spreči padove starijih osoba, tvrde naučnici koji su se okupili na nacionalnom sastanku Američkog hemijskog društva
Istraživači naglašavaju da padovi postaju češći sa godinama, a u kategoriji smrti povezanih sa ozledama - padovi su vodeći uzrok smrti, prenosi portal Vitamini.Problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa pokretljivošću posebno je izražen kod osoba sa Parkinsonovom bolešću i brojnim drugim neurološkim poremećajima.

Međutim, dok za osobe sa tim bolestima postoje lekovi koji smanjuju učestalost padova, za zdrave starije osobe sličnih pomagala nema.Da bi ispitali uticaj resveratrola na ravnotežu i pokretljivost miševa, istraživači su osam sedmica mlade i stare miševe hranili namirnicama koje sadrže resveratrol.U određenim vremenskim intervalima su testirali njihovu sposobnost orijentacije i održavanja ravnoteže i brojali svaki pogrešan korak koji su miševi učinili.

U početku su stariji miševi imali više problema sa savladavanjem prepreka, ali su posle četiri sedmice radili značajno manje pogrešnih koraka.Iako su rezultati ohrabrujući, autorka studije ističe da resveratrol ima i određene nedostatke, odnosno da se slabo apsorbuje u telu.Štaviše, autorka je izračunala da bi osoba od otprilike 70 kg trebalo da popije oko 700 čaša od decilitra crnog vina dnevno da bi apsorbovala dovoljno resveratrola koji bi mogao da izluči određeno zaštitno delovanje.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.