Četvrti put na Bitefu!

Izvor: Mondo, 18.Avg.2017, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti put na Bitefu!

Jedan od omiljenih reditelja iz regiona dolazi sa dva naslova.

Najnovije, 51. izdanje Bitefa održaće se od 22. do 30. septembra 2017. godine pod sloganom Epic Trip. U okviru glavnog programa festivala, učestvovaće i najnovija ostvarenja jednog od najistaknutijih reditelja iz regiona, Jerneja Lorencija.

Ovaj reditelj iz Slovenije važi za jednog od omiljenih reditelja beogradske publike, a na Bitefu je gostovao već tri puta. Njegova predstava "Oluja" u produkciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Mestnog gledališća ljubljanskog, osvojila je nagradu Politike 2013. godine. Već naredne godine, u glavnom programu je učestvovala "Poludela lokomotiva", u produkciji Slovenskog narodnog gledališća Drama Ljubljana. Na 49. Bitefu 2015. godine, "Ilijada"u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališća Drama Ljubljana, Mestnog gledališća ljubljanskog i Cankarjevog doma, osvojila je Nagradu Politike i Nagradu Publike.

Na 51. Bitefu, imaćemo priliku da uživamo u čak dve Lorencijeve predstave. "Biblija, prvi pokušaj" u produkciji Drame SNG iz Ljubljane, nastavak je njegovog istraživanja scenskih mogućnosti velikih epskih i drugih nedramskih tekstova na kojima se zasniva naša civilizacija.



Izvor: YouTube

Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, predstava je, paradoksalno, ujedno i minimalistička i monumentalna. Minimalistička je zato što, osim stolica na kojima glumci sede dok čekaju svoju scenu, u predstavi nema scenografije, ali nema ni scenskih efekata ni dinamičnog mizanscena: ona pre nalikuje prezentaciji radionice za glumce. Monumentalna je, međutim, zašto što se iza vrlo malog prostora za igru otkriva beskraj prazne pozornice, a prevashodno zato što sjajna glumačka igra, u kombinaciji govora i fizičke radnje, ostavlja utisak snage i grandioznosti. Publika će ovu predstavu imati prilike da pogleda 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ( Scena "Ljuba Tadić").

Predstava radnog naslova"Carstvo nebesko", kao festivalska produkcija, biće premijerno izvedena 26. septembra, sa reprizom 27. septembra. Predstava koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, za polazište uzima srpsku epsku književnost srednjeg veka. Poseban kuriozitet ove predstave je to što će se ona izvoditi u dva pozorišta: prvi deo će se igrati na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta, dok će se publika u pauzi preseliti u Bitef teatar, gde će se izvesti drugi deo predstave.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe festivalu je tradicionalno pružila podršku Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, kao i Ambasada Švajcarske u Beogradu, i Telekom Srbija.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.