Izvor: Blic, 13.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri bisa protiv tri suzavca

Četiri bisa protiv tri suzavca

Fantastičnu atmosferu koja je u ponedeljak uveče vladala na koncertu Momčila Bajagića i njegovih 'Instruktora' na letnjoj pozornici na Bačvicama u Splitu prekinula je (nakon jednog i po časa) serija preko ograde ubačenih suzavaca. Nakon prvog i drugog suzavca, Bajaga nije prekidao koncert, ali je to morao učiniti nakon trećeg (najjačeg) suzavca, jer je više bilo nemoguće pevati i normalno disati. Bio je to inače njegov prvi nastup u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Splitu nakon trinaest godina, koji su željno očekivali brojni njegovi tamošnji fanovi. I bez obzira na suzavce, publika je pozivala Bajagu na bis, čak četiri puta.

Nevolje s Bajaginim koncertom u Splitu započele su još ranije. Iako ga je organizator još u martu prijavio (rezervisao prostor) za 8. avgust, naknadno je, za istu veče, na betonskom platou kupališta Bačvice, udaljenom samo nekoliko stotina metara od letnje pozornice na kojoj je trebalo da nastupi Bajaga, zakazan koncert Dina Dvornika i grupe pevača koji učestvuju u HDZ-ovom predizbornom projektu 'Pokrenimo Hrvatsku'. Pošto je bilo nemoguće da se na tako maloj udaljenosti u isto vreme održe dva koncerta, a HDZ-ova ekipa nije odustajala od svog termina, Bajaga je svoj koncert odložio za tri dana.

Dino Dvornik je uoči svog koncerta izjavio da 'pozdravlja svakog čoveka i muzičara koji dođe ovamo, bilo da je iz Srbije ili Avganistana' i pozvao publiku da ne stvara 'nepoželjne tenzije i probleme', dodajući da bi i sam došao da sluša Bajagu da nema svoj koncert.

Ulaznice za Dvornikov (HDZ-ov) koncert bile su pet puta jeftinije (20 kuna) od ulaznica za Bajagin koncert (100 kuna, oko 14 evra), no ipak je Dvornika došlo da sluša manje od 500 ljudi, a Bajagu oko dve hiljade obožavatelja svih generacija. To je očigledno smetalo onima koji su od početka hteli omesti održavanje Bajaginog koncerta, pa kada nisu uspeli da izazovu veće incidente u situaciji da su se oba koncerta držala na maloj udaljenosti u isto vreme, smislili su način kako da kazne one koji nisu žalili da plate skupe ulaznice da bi slušali i gledali Bajagu.

Posebna je priča ponašanje policije i redara na Bajaginom koncertu. Iako su bile angažovane velike policijske snage, koje su čak blokirale nekoliko okolnih ulica, nisu 'uspele' da spreče ubacivanje suzavca sa ulice. Na kraju su uhapsile samo četvoricu 'izgrednika'. A među plaćenim 'redarima', koji su održavali red na koncertu, veliki broj je paradirao sa upadljivim slovom 'U' na belim majicama. Mira Babić-Šuvar Svi su pevali

Kada smo pozvali menadžera Bajage i 'Instruktora' Vuleta koji se i dalje nalazio u Splitu sa bendom, rečeno nam je da Momčilo Bajagić ne želi da daje pojedinačne izjave, da upravo pišu saopštenje za štampu.

A da je Momčilo Bajagić zaista rešio da ne daje izjave za novinare potvrdio je i glas sa centrale: 'Mobilni korisnik trenutno nije dostupan.'

U potrazi za fotografijama sa koncerta koji je održan u Splitu, došli smo do fotoreportera 'Slobodne Dalmacije' Feđe Klarića, koji je rekao da je fotografije radio njegov sin Duje i da je koncert bez obzira na incident bio sjajan.

- Atmosfera je bila odlična, svi su pevali bez obzira na suzavac - rekao je Feđa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.