Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri banke

Četiri banke

‘’Ona slavi četrdeset peti rođendan, ona ne krije godine’’, jedan je od najboljih reklamnih slogana koji se pojavio na našoj medijskoj, potrošačkoj i reklamnoj sceni. Ne samo zato što će fenomenalno prodati proizvod koji reklamira, već zato što suštinski duboko zadire (i razdire) postojeće društvene vrednosne kodove. Radi se, naime, o jednom dubokoumnom i plemenitom, a u suštini feminističkom pokliču, namenjenom ženama koje kuvaju (koje, dakle, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samom činjenicom da drže varjaču u ruci, po definiciji moraju da se odreknu borbe za svoj bolji status).

Jer, biti u Srbiji žena koja ne krije godine, nije nimalo jednostavna stvar. U Srbiji je za ženu, sve preko broja četrdeset, ravno katastrofi, bez obzira na to da li se radi o godinama ili o broju cipela! Ovaj slogan, međutim, pokazuje kako se može biti bez stida i društvene ‘’ništavnosti’’ žena u najboljim godinama. Tačnije, zvuči kao jedan revolucionarni poklič za ponovno uspostavljanje dostojanstva onih koje je savremena kultura opčinjena Lolitama i starcima bacila u zapećak.

Jer, savremena kultura je u prvom redu kultura mesa - mlado žensko meso koje ima ograničen rok trajanja - do 24, 25 godina, jedino je koje se priznaje - sve ostalo predstavlja ‘’robu sa isteklom garancijom’’, društveni višak koji opterećuje ne samo poslodavce nego i porodicu i muža. Ona koja ima 45 godina i koja ih ne krije, predstavlja zato pravi kulturni raritet - u civilizaciji koja je opsednuta artificijelnom mladošću i mesom koje je napunjeno implantatima kako bi zavaralo biologiju, i sociologiju, lice sa boricama biografije, postaje pravi dragulj na javnoj sceni.

Ova kampanja jeste dragocena zato što ženama poručuje nešto zaista važno - stideti se svojih godina jeste poricanje, omalovažavanje samih sebe. Jer, dobre i prave stvari nemaju rok trajanja i vrede uvek.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.