Centar za socijalni rad apelovao na roditelje da novorođenčad ostavljaju na vidljivijim mestima

Izvor: Njuz.net, 06.Jul.2012, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za socijalni rad apelovao na roditelje da novorođenčad ostavljaju na vidljivijim mestima

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeOvakva mesta su u brošuri Centra za socijalni rad označena kao neprikladna za ostavljanje neželjenih beba

BEOGRAD, 6. jul 2012, (Njuz) – Nakon što je kod Valjeva u žbunju pronađeno još jedno novorođeno dete, centar za socijalni rad je apelovao na roditelje koji odluče da ne potraže pomoć oko staranja o sopstvenoj deci, već da ih ostave negde pored puta, da to učine na vidljivijim mestima, kako bi pronalaženje bilo jednostavnije.
- Uzimajući u obzir činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << da je u ovakvim situacijama svaki minut predugačak, a prioritet kod napuštene novorođenčadi je nadoknada tečnosti i hranjenje, policija i hitna pomoć nemaju vremena da se bave utvrđivanjem roditeljstva i DNK analizama, pa smo izdali apel roditeljima koji odluče da napuste svoju decu pre nego što se nama obrate, da prilikom napuštanja izaberu neko vidljivije mesto od žbunja,kontejnera ili nepristupačnih sredina – rekla je Milena Lovrić-Stanković, koordinatorka centra za socijalni rad u Valjevu.
Predloženo je da roditelji koji odluče da napuste svoje prvorođeno dete na vidljivijem mestu dobiju određene poreske olakšice i budu oslobođeni pretplate na RTS. Za napuštanje drugog i trećeg deteta, predviđene su još veće beneficije.
- Budući da adekvatan zakon, odnosno, njegova primena i adekvatna sankcija u ovakvim slučajevima ne postoje, odlučili smo da predložimo drugačije motivisanje svih koji odluče da se odreknu sopstvene dece. Očekujemo da će ovaj predlog proći skupštinsku proceduru odmah nakon formiranja nove vlade, i da ćemo od jeseni videti veću društvenu odgovornost roditelja koji ne žele to da budu – dodala je Lovrić-Stanković.
Uroš Bogdanović

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.