Čemu služi plavi deo gumice? Od detinjstva smo u zabludi, a brisanje traga hemijske olovke nije tačan odgovor

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 21:22

Čemu služi plavi deo gumice? Od detinjstva smo u zabludi, a brisanje traga hemijske olovke nije tačan odgovor

Odgovor na "večito" pitanje će vas ostaviti bez teksta.

Da li ste znali da plavi deo gumice nikada nije trebalo da briše trag hemijske olovke?

Saznajte za šta je zapravo trebalo da bude korišćen…

Skoro svaka osoba je bar jednom u životu imala ovakvu gumicu, živeći u ubeđenju da plavi kraj predstavlja deo gumice koji briše tragove hemijske olovke.

Ali stvar je zapravo malo drugačija. Svako kada bi i pokušao da briše, ne bi baš >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najbolje uradio posao i papir bi se češće pocepao i pravio štetu, nego što bi se nešto obrisalo.

Plavi kraj je zapravo bio namenjen za brisanje oznaka koje su napisane olovkom na debelim i teškim papirima.

Mekani kraj, roze ili narandžaste boje napravljen je za mekše papire, koje bi plavi deo pocepao. Koristi se i za precizno brisanje svetlih tragova na tamnim površinama.

Na klasičnom papiru, uklanjanje tragova hemijske može biti veoma teško i naporno. Plavi kraj gumice je veoma grub čak i za deblji i grublji oblik hartije.

Većina nas je verovala da je plavi deo služio za brisanje onog napisanog hemijskom olovkom, a narandžasti za brisanje onoga napisanog grafitnom olovkom i nakon ovog teksta mislite da smo konačno rešili misteriju koja nas prati od detinjstva.

Ali onda smo naišli na nešto novo što nas je dodatno zbunilo – zašto postoji zašiljeni deo na krajevima gumica, i čemu bela traka u sredini?

Srbija Danas/V.J.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.