CG: Turisti manje trošili

Izvor: Dzungla.org, 23.Sep.2011, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Turisti manje trošili

Na kraju letnje sezone na primorju, turistički radnici procenjuju da je stranaca bilo više. Sezona trajala duže nego inače. Zarada oko 600 miliona

BUDVA - Letnja turistička sezona je završena. Zavesu na još jedno leto spustilo je nevreme koje je donelo kišu i hladnije dane, što je učinilo da se broj gostiju, naročito onih koji su se odlučili za odmor u privatnim kućama, smanji.
U hotelima, posebno onima na Budvanskoj rivijeri, još je prilično turista. I biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << ih, sudeći prema najavama, i u oktobru.
Mada još nisu svedeni bilansi jer je postsezona u toku,hotelijeri, ugostitelji i vlasnici privatnih soba sa južnog Jadrana su jedinstveni u oceni da je turističko leto 2011. trajalo duže nego godinu dana pre.
Predsezona je počela ozbiljnije u maju, bilo je gostiju i tokom juna. A onda veoma slab jul, naročito za kućevlasnike čije su sobe i apartmani bili poluprazni sve do kraja prvog meseca glavne turističke sezone.
Zašto je bilo tako, odgovor tek treba da daju svi koji se na ovom području bave turizmom i ugostiteljstvom.
Avgust je konačno doneo prave letnje gužve. Tokom celog meseca tražio se krevet više kako na najposećenijoj Budvanskoj rivijeri, tako i u Sutomoru i Ulcinju i duž Boke Kotorske. Bio je to mesec turista s prostora eks Jugoslavije. Najviše je, dakako, turista stizalo iz Srbije.
Što se tiče stranaca prednjačili su Rusi, a prvi put ovoga leta na južnom moru su se odmarali u većem broju Poljaci, Česi, Rumuni. U hotelima, naročito onima boljima, bilo je gostiju iz Francuske, Nemačke, skandinavskih zemalja. I Italije u kojoj u vreme „feragoste“ već po tradiciji dobar deo turista kreće ka Crnoj Gori.
- Izvesno je da je ova sezona duža nego one ranije, što je dobar znak - kaže Žarko Radulović, predsednik Crnogorskog turističkog udruženja. - To znači da je naša ponuda bolja. Moj je utisak da i vanpansionski promet nije bio tako loš, kako se često čuje. Jednostavno i u Turskoj, Grčkoj i drugim konkurentnim zemljama gosti su letos malo trošili. Ekonomska kriza je, bez sumnje, glavni razlog za to.
I dok je izvesno da će po broju posetilaca i ostvarenih noćenja letošnja sezona nadmašiti prošlogodišnju, još se ne zna kakvi će biti finansijski efekti. Ministar turizma Predrag Sekulić je u više navrata istakao da bi turistički promet mogao da iznosi više od 600 miliona evra, što je nešto više nego lane. No, hoće li tako i biti znaće se tek krajem godine.
I ovo leto je pokazalo da Crnogorskom primorju nedostaju hoteli sa pet zvezdica, poput bečićkog „Splendida“, recimo. Jer, nije malo gostiju sa dubljim džepovima koji traže upravo takve hotele. U tome se slažu gradonačelnici Tivta i Herceg Novog Dragan Kankaraš i Dejan Mandić, ali i odgovorni iz ostalih opština juga Crne Gore.
S druge strane u takozvanom komplementarnom smeštaju, gde je ponuda šarolika, ima čak blizu 400.000 kreveta. Odnos između hotelskih i ležaja u privatnim kućama je ogroman, na štetu hotelijera.
Plažni mobilijar, koji su gosti na većem delu plaža naprosto morali da iznajmljuju bio je preskup, takođe i parking prostori, gde je „noćenje“ automobila koštalo ponekad i više nego krevet za njegovog vlasnika.
Bilo je previše i buke, na šta su se konstantno žalili gosti u svim periodima sezone. Bučna muzika je duž cele obale remetila san turista, uprkos obećanjima domaćina da će ona biti ograničena.
Pripreme za naredno leto, koje su već počele, svakako će biti sprovođene i na bazi propusta na koje su ukazali gosti tokom sezone, a sada to čine i oni koji su pružali usluge.
( Izvor: Novosti )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.