ČAJEVI ZLATA VREDNI

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2018, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČAJEVI ZLATA VREDNI

Mnogi nisu znali da postoje čajevi zbog kojih bismo morali podići kredit da bismo popili samo jednu šolju ovog napitka.

U Kini smatraju da je nemoguće živeti bez čaja. Zašto? Verujemo da savršena šoljica čaja, prijateljsko okruženje i osećaj, „zlata vredan“ govori sam za sebe. Ima nečeg tako umirujućeg, a tako ličnog u ispijanju čaja, bilo da volite njegovu toplu ili ledenu varijantu. Sva pažnja usmerena je na čulo ukusa koje prenosi vibraciju mira i spokoja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kroz celo telo, već posle prvog gutljaja.

Zbog raznovrsne ponude čajeva, koji se mogu naći gotovo svuda, u njemu možemo uživati svakog dana, ali verovatno mnogi nisu znali da postoje čajevi zbog kojih bismo morali podići kredit da bismo popili samo jednu šolju ovog napitka. Ovo su najskuplji čajevi na svetu:

1. Da Hong Pao: Priča o ovom čaju počinje u 18. veku , a nastavlja se i danas. Za jednu šolju ovog napitka potrebno je 2,5 grama znači da je jedan čaj Da Hong Pao košta čak 3.125 dolara. Zanimljivo je da nekoliko kineskih Vladinih zvaničnika tvrdi da se njegov bogati cvetni ukus zadržava u ustima i nekoliko minuta nakon ispijanja.

2. Panda Dung Tea: Pande koje se hrane isključivo divljim bambusom koriste kako bi njihov izmet služio kao organsko đubrivo za biljke ovog čaja. Pošto apsorbuju samo 30 odsto hranljivih sastojaka iz hrane, veliki deo ostaje neprobavljen, pa deo tih sastojaka završi i u listićima čaja. Iako možda ne zvuči privlačno, ova vrsta čaja ima mnoge pozitivne efekte na organizam onih koji ga piju, a potrebno je izdvojiti oko 200 dolara za jednu šolju.

3. Yellow Gold Tea Buds: Sa cenom od oko 105 dolara za 50 grama, ovaj čaj je skup, ali i lep kao nakit. Listovi čaja obojeni su pravim 24-karatnim zlatom i može biti kupljen jedino u Singapuru, a beru ga samo na jednoj planini na svetu, samo jedan dan u godini i samo sa krajnjeg vrha drveta.

4. Tie Guan Yin: U pitanju je najkvalitetnija verzija kineskog Oolong čaja, koji potiče iz 19. veka iz provincije Fuđen. Ime je dobio po kineskoj boginji milosrđa. Cena kilograma ovog čaja je 3.000 dolara i bere se u proleće i jesen, i često ima voćnu aromu, ponekad čak i ukus trešnje.

Ipak, ne morate dizati kredit da biste uživali u čarima čaja! Bilo koji čaj, topli ili ledeni, ima tu moć da nas opusti i pruži osećaj koji je zlata vredan. I ma koliko da je prva asocijacija na čaj topla šoljica ovog napitka, danas postoje nebrojene recepture ledenog čaja, a koje su rezultat savršene fuzije čaja, voća i bilja. Upravo ova jedinstvena kombinacija ključna je da nas prebaci u potpuno drugu dimenziju zena. Lepo je kada jednim gutljajem možemo izazvati lavinu lepih misli, maštanje i povratak u naše najdraže mesto. Budite zahvalni svemu što imate i uživajte u sadašnjem trenutku, jer je upravo taj trenutak neprocenjiv!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.