Brokoli usporava rak dojke

Izvor: Dzungla.org, 24.Avg.2012, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brokoli usporava rak dojke

„Moćno“ povrće – brokoli, može zaustaviti širenje raka dojke, tvrde stručnjaci.

Pacijentkinjama kojima je dijagnostikovan rak dojke naučnici su dali lek napravljen od brokolija, želeći da utvrde da li sastojci ovog povrća mogu da utiču na kretanje ćelija u organizmu.
Brojna ranija istraživanja pokazala su da sastojci koje lučimo nakon konzumiranja brokolija mogu da podstaknu zaštitne enzime u tkivu dojke.
Zahvaljujući dozama glukorafanina koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << je izdvojen iz brokolija, zaključeno je da se njegovim dejstvom stvaraju molekuli koji brane ogranizam od malignih oboljenja, piše „Dejli mejl“.
Prema rečima doktorke Marije Traka iz istraživačkog tima, postoji opravdano verovanje da sulforafan koji nastaje nakon unosa glukorafanina može da stvori „oružje“ protiv raka dojke u ćelijama organizma.
„Sulforafan je veoma važan. Ovaj molekul pomaže u održavanju zdrave ravnoteže antioksidanasa u organizmu i deluje pogubno na kancerogene materije“, kaže doktorka Traka.
Za blagotvorna dejstva ovog povrća stručnjaci preporučuju da ga uvrstite u nedeljni jelovnik čak tri do četiri puta u toku sedmice.
„Možda deluje da je to previše, ali i moja porodica se hrani na taj način od kad su dokazani pozitivni učinci brokolija“, kaže doktorka Marija Traka.
(Izvor: Mondo)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.