Bioničke oči će vratiti vid slepim osobama?

Izvor: Studio B, 17.Jun.2013, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bioničke oči će vratiti vid slepim osobama?

Istraživači iz Melburna s Univerziteta Monaš uspeli su razviti prve bežične bioničke oči koje će kao se nadaju povratiti vid velikom broju slepih osoba.Te slepe osobe kojima se bude ugradilo bioničko oko moći će da vide obrise predmeta i ljudi, da razazna

"Momash Vision System", je razvio tim od 60 stručnjaka iz gore navedenog univerziteta,omogućava slepim osobama da vide obrise predmeta i ljudi zahvaljujući implantu u mozgu koji je bežično povezan sa kamerom postavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na naočarima ili na prstu korisnika.Čip preko elektroda stimuliše vizualni korteks, a mozak obrađuje podatke i pretvara ih u slike.

Ova tehnologija će omogućiti slepim ljudima da vide predmete kao nizove tačkica ili boja. Pomoću programa za identifikaciju lica, korisnik će moći da prepoznaje ljude. Predviđeno je, takođe, da će i mnogi drugi korisni softveri biti kompatiblini sa ovim sistemom, poput programa za prepoznavanje i korišćenje stepenica.

Istraživački tim sa Univerziteta Monaša tvrdi da ćea prototip bioničkog oka biti testiran na slepoj osobi već u prvoj polovini 2014. godine. Ukoliko testovi budu uspešni,ova tehnologija bi bila u širokoj primeni u narednih 10 godina. Direktor projekta prof Artur Louri izjavio za list Gardian da tehnologija predstavlja "značajan prodor" u odnosu na prethodne inovacije.

Stručnjaci predviđaju da bi uz pomoć ovog uređaja moglo progledati oko 85 posto potpuno slepih ljudi.Postojeće tehnologije,zasnovane na implantima u mrežnjači, omogućavaju povraćaj vida za mali broj.Bioničke oči,međutim,mogu pomoći slepim osobama bez obzira da li je uzrok njihovog slepila glaukom,degeneracija makule,dijabetička retinopatija,oštećenje živca ili neka druga bolest.Biološki neutralni implanti ugrađivaće se neurohiruški kroz mali otvor na lobanji.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.