Biološki sat otkucava: Evo kada je zaista pravo vreme za bebu

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Jun.2023, 11:31

Biološki sat otkucava: Evo kada je zaista pravo vreme za bebu

Sve više raste broj porodica bez dece. Šta ako vaš biološki sat otkucava, a vi i dalje osećate da niste spremni ili ne želite da imate bebu?
Svaka osoba ima svoj životni put i vrednosti. Ali žene su podložnije društvenom pritisku, posebno kada je reč o majčinstvu. Otkrivamo vam kako doneti pravu odluku.

Majčinstvo i društvo U svakom društvu postoje norme, tradicije i očekivanja koji su formirani decenijama unazad. Čak i podsvesno, ljudi vide ženu kao, jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << dana, brižnu majku i podrazumevaju da će u jednom trenutku dobiti bar jedno dete.
Savremeni proces odgajanja devojčica u takvom društvu može biti problematičan. Dok su deca, podstiču se da budu skromne, marljive, da dobro uče, budu pametne i imaju lepe manire. S druge strane, od dečaka se ne očekuju iste vrednosti.
Kada devojčica postane tinejdžerka, postaje zainteresovana da komunicira sa mladim ljudima. Ali društvo pokušava da prilagodi njeno ponašanje jer se zabavljanje sa momcima i intimni odnosu dok ne dostigne tačno određene godine se smatraju neprihvatljviim.
Roditelji insistiraju da prvo morate da završite školovanje, nađete posao, pa tek onda da uđete u ozbiljniji odnos. Češće nego ikada, odrasli svojoj deci pričaju zastrašujuće priče o tome kako možete ostati samohrana majka bez prihoda.
A onda, čim ostvari sva ta očekivanja, žena naglo dođe u doba koje se može nazvati „A kada će deca?“. Po „pravilu“, dolazi čim navrše 25. godinu. Kolege, prijatelji, poznanici i rođaci počinju da se interesuju: „Kada planirate dete?“, „Godine prolazi. Kada ćeš se poroditi?“.
Takva pitanja su u najmanju ruku nepristojna i stvaraju pritisak. Ispostavilo se da je obrazovanje usmereno na zaštitu devojčice od intimnih kontakata, a onda društvo iznenada zahteva da rodi dete. Mnoge žene prosto nisu spremne za ovakav preokret.
Strah od roditeljstva Da li postati majka je lična odluka svake žene. To je određeno njenim fizičkim, emocionalnim i materijalnim stanjem. Od velike je važnosti koliko se dama oseća sigurno i stabilno. Zadovoljavanje ove osnovne potrebe je neophodan uslov za začeće i rađanje deteta. Samo u ovom slučaju, majka će moći da se brižno posveti bebi, bezbedno će ga izvesti na pravi put, hraniti i edukovati. Kada se žena ne oseća bezbedno, potpuno je normalno da nema želju za majčinstvom.
Takav način razmišljanja ne znači da ama baš nikada ne želite da imate dete. Posle nekog vremena, možete se predomisliti. Ili ne, to je samo vaša odluka. Imati dete je velika odgovornost, i morate biti spremni na to i mentalno i fizički.
Tema majčinstva je jedna od najbolnijih za lepši pol. I ponekad ne žele da ljudima otkriju svoje sumnje i strahove. Svaka odluka u takvoj situaciji može se smatrati normalnom, jer se žena ne oseća dovoljno spremnom da bi dala život drugoj maloj osobi.
Nezdrava želja za decom Iako, prema statistici, broj žena bez dece konstantno raste, neke, naprotiv, nastoje da imaju decu. Ali u svojoj odluci, oni se vode ne nesebičnom ljubavlju prema deci, već sebičnim ciljevima.
Jedna od najčešćih je dobijanje novčanih. Neke porodice pokušavaju da reše svoje finansijske ili stambene probleme na račun države, tako da nepromišljeno rađaju drugo, treće dete.
S druge strane, postoje i drugi podsticaji. Ako je partner neveran ili želi da se razvede, žena pokušava da veže muškarca za sebe uz pomoć dece i spasi porodicu. Nepotrebno je reći da će se u takvom braku svi osećati nesrećno, a pre svega – deca. Malo je verovatno da će dobiti mnogo ljubavi od majke, jer je za nju dete bilo samo način da zadrži partnera. Još gore, ako dama želi brže da zatrudni kako bi se što pre udala za svog voljenog muškarca.
Postoje i druge situacije. Žena ne želi decu, ali je pod stalnim pritiskom roditelja i rođaka koji joj stalno postavljaju pitanje: „Kada će deca?“ Da bi se konačno rešila njihove nametljivosti, ona odlučuje da zatrudni. A pošto je rodila dete, lako može da ga prebaci na vaspitanje baka i deka, jer nije imala želju u ovoj fazi života da dobije bebu.
Takva želja za decom ne može se nazvati zdravom. Dete se ne rađa u cilju rešavanja tuđih problema svojim prisustvom. Želja da se život da novom biću mora biti iskrena i dolazi iz srca. Samo u ovom slučaju, i majka i beba će biti srećne, bez obzira na materijalne uslove. Kada se odluka o deci donese pod pritiskom rođaka, okolnosti ili iz materijalnih interesa, majčinstvo se teško može nazvati srećnim.
Biološki sat otkucava: Da li je pravo vreme? Kada god da se desi, verovatno neće biti savršeni trenutak. Deca se ponekad rađaju u naizgled najnezgodnije vreme. Najvažnije je da do toga dođe iz vaše istinske želje i ljubavi prema deci. Ako se te kockice poklope, to je onda pravo vreme, bez obzira na okolnosti.
S druge strane, ako ne osećate istinski da želite dete, onda ne biste trebali da se zamarate razmišljanjem o tome. Možete se usmeriti na razvoj na drugim životnim poljima, uživati sa svojim partnerom, graditi uspešnu karijeru i putovati. Ne zaboravite da je to lična odluka i da je osuda ili očekivanje okruženja krajnje nepristojno.
Miljana Momirović gpointstudio/gettyimagesplus
Najnovije na portalu Marie Claire









Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.