Bi-Bi-Si otkriva: Koja je razlika između turske i bosanske kafe?

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bi-Bi-Si otkriva: Koja je razlika između turske i bosanske kafe?

BBC-jev kolumnista Brad Koen, koji redovno piše o hrani i piću širom sveta, posetio je Sarajevo gde ga je najviše zaintrigirala – kafa.

Koen piše kako Bosna i Hercegovina i danas, 136 godina nakon odlaska Turaka, pokazuje mnoge znake njihove vladavine, a jedna od tih zaostavština je i kafa.
On je s Elifom Burgazom, Turčinom koji je poželeo ukus doma, seo u jedan restoran na Baščaršiji gde je ovaj naručio tursku kafu. Jedan od gostiju im je na to skrenuo pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da turska i bosanska kafa nisu isto. Razlika, objasnio im je on, je u procesu.
Obe se kuvaju od samlevenih zrna kafe i obe se pripremaju u džezvi. Međutim, Turci kafu dodaju već u hladnu vodu pre nego što je stave na vatru, a pri spremanju bosanske kafe prvo se sačeka da sama voda proključa.
Nakon što voda proključa, mala količina vode se odvoji, obično u fildžan, a potom se u džezvu doda kafa i ponovo se sačeka da voda proključa, pri čemu se stvara gusta pena. Proces se može ponoviti nekoliko puta, nakon čega se voda iz fildžana dolije, time stvarajući još gušću penu. Ovo, rekli su Koenu, ionako jakoj kafi daje još bogatiji ukus.
Ipak, Koen nije mogao da primeti razliku u ukusu. Obe su bile „jake, gorke i guste kao mulj“. Za turiste poput njega, zanimljivija je razlika u tome kako se obe vrste kafe serviraju.
„U Turskoj džezva pripada kuhinji, a ne stolu“, rekao mu je Burgaz.
Turska kafa se servira u samo jednoj šoljici (fildžanu). Bosanska kafa se servira zajedno s punom džezvom, na okruglom gvozdenom poslužavniku s praznim fildžanom, čašom vode, posudom sa šećerom i ratlukom.
Serviranje kafe iz džezve ima dve prednosti. Prvo, soc koji se često stvori na dnu nefiltrirane kafe, a koji je tako karakterističan za tursku kafu, ostaje u džezvi umesto u šoljici i tako „amaterske“ ispijače kafe poštedi neugodnog osećaja soca na zubima.
Drugo, u džezvi kafa duže čuva toplotu. Ovo je važno jer, iako je bosanska kafa količinski manja nego što je većina turista navikla, takođe je i jača. Ne samo to, Bosanci i Hercegovci uz kafu provode sate u razgovoru, a na kraju je i Koen uradio isto.
Izvor: Radiosarajevo.ba
The post Bi-Bi-Si otkriva: Koja je razlika između turske i bosanske kafe? appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.