Beogradska filharmonija završava klasični ciklus

Izvor: Press, 07.Maj.2014, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska filharmonija završava klasični ciklus

Kako je saopštila Beogradska filharmonija, najpopularniji ciklus među publikom Filharmonije, Klasični ciklus nastavlja se i u novoj sezoni čiji je slogan "Optimizam kao dijagnoza" i već je u potpunosti rasprodat.

Klasični ciklus ove sezone Beogradska filharmonija završiće koncertom na kome će klasiku predstaviti na neklasičan način, svoje tumačenje klasike, koje se odnosi na dela iz prošlosti koja traju ali i preovladavaju savremenim i modernim.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Na programu su dela genijalnog Mocarta koji za mnoge predstavlja večitu inspiraciju - njegov Koncert-rondo za klavir i orkestar i Praška Simfonija.

Mocart je bio idol i čuvenom pijanisti i kompozitoru Fridrihu Guldi, čija kompozicija za klavir i orkestar nosi naziv Koncert za mene što sugeriše autentičnost umetnikovog creda, istaknuto je u najavi.

Prema rečima dirigenta Kulenovića, Gulda je toliko obožavao Mocarta da je izrazio želju da umre na kompozitorov rođendan, što se zapravo i desilo.

"Mnogo je važnije od toga je što je Gulda zaista živeo za svog idola u svom interpretativnom kao i kreativnom radu, u Koncertu za mene, veoma hrabro komponuje izlazeći iz akademske forme u džez i u savremene stilske obrise, koje tradicionalna klasična muzika ne prima rado u svoje okvire. Isto kao što je Mocartova Praška simfonija bila neprihvatljiva za tadašnju bečku elitu, tako je i Guldu deo klasične javnosti odbacio zbog njegove kreativne hrabrosti," smatra Kulenović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.