Anatomija je jako slična onoj kod mojih pacijenata PRVA rođena beba gorile CARSKIM REZOM - podseća na ljudski porođaj

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 16:09

"Anatomija je jako slična onoj kod mojih pacijenata" PRVA rođena beba gorile CARSKIM REZOM - podseća na ljudski porođaj

Ginekolozi su odmah primetili problem i započeli operaciju.

Zoološkom vrt Fort Vort, u Teksasu, postao je bogatiji za još jednog člana. Čuvari zoološkog vrta su primetili čudno ponašanje kod gorilice i odlučili da odmah pozovu tim ginekologa od kojih bi se obično očekivalo da brinu o trudnicama, kako bi pomogli u hitnom porođaju.

Trudna mama gorila pokazivala je znake preeklampsije, rodila je pet nedelja ranije malu babu gorilu carskim rezom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
A post shared by Fort Worth Zoo (@fortworthzoo)

Lekari i veterinari bili su primorani da izvedu operaciju nakon što je trudna majka Sekani pokazala znake preeklampsije identične kao kod ljudskih majki – držala se za glavu kao da ima jaku glavobolju. Odmah potom čuvari zoološkog vrta pozvali su tim ginekologa koji su istog trenutka započeli operaciju.

Zajedno sa veterinarima, oni su 5. januara izveli retku hitnu intervenciju, spašavanje života mami i bebe gorile koja se sada zove Džamila. Lekari su tada morali da reanimiraju mališana, baš kao što bi to uradili za rano rođene bebe. A mala gorila se vidi kako se brine u okruženju koje je skoro identično ljudskoj bebi.

A post shared by Fort Worth Zoo (@fortworthzoo)

Međutim, iako je operacija bila uspešna, mama se borila da se poveže i brine o ženskom novorođenčetu, kome čuvari zoološkog vrta daju danonoćnu negu. Stručnjaci se nadaju da bi druga ženka gorile, Grejsi, mogla biti mogući surogat za bebu.

To je treće rođenje gorile u 115-godišnjoj istoriji ovog zoološkog vrta, ali prva gorila koja je rođena carskim rezom. Dr Džejmi Voker Ervin je vodio operaciju sa neonatologom dr Robertom Ursprungom i dr Denisom Okkiogrosom – svi više navikli na ljudske pacijente nego na životinjske. Beba je dobila ime Džemila delimično po Džejmiju.

A post shared by Fort Worth Zoo (@fortworthzoo)

- Čast mi je i privilegija pomoći u brizi o ovoj ugroženoj vrsti i podeliti svoju stručnost sa veterinarskim osobljem u zoološkom vrtu Fort Vort. Bio sam zadivljen koliko se Sekanijeva anatomija poklapa sa anatomijom mojih pacijenata. Beba je zahtevala hitnu intervenciju i dr Ursprung je pomogao timu zoološkog vrta Fort Vorta u reanimaciji i stabilizaciji, respiratornoj podršci i radiografiji - rekao je on.

Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.