Anakin Skajvoker/Dart Vejder imao granični poremećaj ličnosti!

Izvor: Prva.rs, 18.Jun.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anakin Skajvoker/Dart Vejder imao granični poremećaj ličnosti!

Erik Bui, psihijatar u Univerzitetskoj bolnici u Tuluzu, sa kolegama je istraživao psihologiju Darta Vejdera i otkrio nešto zanimljivo: ovaj filmski lik pokazuje u drugom i trećem delu „Ratova zvezda“ obrasce ponašanja koji bi mogli da ukažu na granični poremećaj ličnosti.
Kako je dr Bui objasnio, on ispoljava šest od devet simptoma tog poremećaja, ako se u obzir uzmu simptomi koji su definisani u „Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje“. Treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << napomenuti da je dovoljno ispoljiti svega pet da bi se borderlajn dijagnostikovao.
Bui, naime, navodi da je ovaj junak – dok je još bio Anakin Skajvoker – pokazivao impulsivnost i bes, suočio se i sa strahom od napuštanja, verbalizovao svoje paranoidne misli i, na kraju svog puta ka transformaciji, ispoljio nesigurnost po pitanju svog identiteta – toga ko je on zaista.
Koliko je Dart Vejder reprezentativan primer pokazuje i to što Bui i njegova koleginica Rejčel Rodžers iz Centra za primenjenu psihologiju koriste priču o Skajvokeru-Dartu Vejderu tokom predavanja o graninom poremećaju ličnosti.
Oni napominju da je razumevanje dijagnoze tog lika važno iz još jednog razloga: s obzirom na to da se ovaj poremećaj dijagnostikuje isključivo kod odraslih, tinejdžeri imaju priliku da na primeru jednog od najpozantijih likova popularne kulture na vreme uoče simptome.
„Verujem da bi psihoterapija pomogla Anakinu i da bi ga sprečila da pređe na mračnu stranu“, rekao je dr Bui. „Korišćenje mračne strane Sile moglo bi biti slično upotrebi droge: kada je koristite osećaj je odličan, menja vaše stanje svesti, a znate da to ne bi trebalo da radite.“

Izvor: Nacionalna geografija

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.