Albanski istoričari greškom prisvojili Slobodana Miloševića

Izvor: Njuz.net, 15.Nov.2011, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski istoričari greškom prisvojili Slobodana Miloševića

Napomena: Ova vest je šaljive prirode
Slobodani Miloševići

PRIŠTINA, 15. novembar 2011, (Njuz) - Albanski istoričari, koji su proteklih meseci radili na prisvajanju srpske istorije i kulture, prošle nedelje su greškom prisvojili i bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji se u naučnom radu „Albanci, niko ne sme da vas bije“, pojavio pod imenom Slobodani Miloševići.
U ovoj istorijskoj studiji navodi se da je Miloševići predvodio albanski narod >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << u oslobodilačkoj borbi na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne. Prema ovom tekstu, Miloševići je skrenuo pažnju na sebe još 1987. godine kada je u Kosovu Polju okupljenim Albancima koje je do tada šikaniralo većinsko srpsko stanovništvo poručio da niko ne sme da ih bije.
Albanski istoričar Ramiz Halići izjavio je da će sporna studija biti povučena iz biblioteka i da na nekim njenim detaljima treba još malo da se poradi.
- Posao istoričara na Kosovu nije lak i normalno je da se dešavaju ovakvi propusti. Nakon što smo proteklih meseci prisvojili Stefana Nemanju i Miloša Obilića, kao brojne kulturno-istorijske spomenike, došli smo na ideju da obradimo i nešto noviju istoriju – kaže Halići koji napominje da je, zbog obimnog posla, pisanje novije istoriji prepušteno nešto manje iskusnim kolegama.
- Slažem se da studija „Albanci, niko ne sme da vas bije“, ima određene propuste, koje ćemo ubrzo ispraviti. Ne postoji osoba kojoj nije zapalo za oko da je pomalo nelogično da je Miloševići svoj čuveni govor održao na Kosovu Polju, gde nije bilo puno Albanaca, i da je opšte poznato da je on tu rečenicu izgovorio u Gnjilanu – dodaje ovaj istoričar.
Zvanični Beograd osudio je pokušaj istoričara sa Kosova da prisvoje srpsku istoriju, i najavio kontraofanzivu po kojoj će Đurađ Kastriot Skenderbeg biti predstavljen kao vojvoda Đorđe Kastrović Skenderbegović, koji je komandovao levim krilom srpske vojske u boju na Kosovu.
Marko Dražić
Dejan Nikolić
REKLAMA: Istorija novinarstva u Srbiji u knjizi „Ovo nam možda nije trebalo“ neće imati ovakve propuste

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.