AUUU... Evo koliko vredi rad prosecne domacice i majke

Izvor: medio.rs, 19.Jan.2016, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUUU... Evo koliko vredi rad prosecne domacice i majke

Žena kojoj je radno mesto njen dom, često se suočava sa neshvatanjem okoline zbog količine obaveza i "radnog vremena" koje provodi održavajući svoje domaćinstvo.

Izvesni Stiven napisao je na svom blogu veoma interesantnu priču o vrednosti rada svoje supruge, koja je domaćica i majka njihovog deteta. I ostavio svet bez teksta!

"Razmišljao sam, ali nikako ne mogu da priuštim dadilju i kućnu pomoćnicu... Moja supruga je bila prinuđena da ostavi svoj posao i >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << u potpunosti se posveti kući i detetu. Hrani ga i menja mu pelene, teši ga kada plače i ušuškava ga svake noći, ali to je samo početak! Da, ona je majka i prirodno je da brine o svom detetu, ali razmislite koliko para moraju dati majke koje to, zbog posla, ne mogu!", napisao je ovaj Amerikanac na početku bloga, a onda "na papir" bacio koliko vredi kućni rad njegove supruge.

Sabrao je poslove kojima se jedna domaćica i majka svakodnevno bave, a koji objedinjuju dadilju, čistačicu, kuvaricu, "potrčka" koji kupuje namirnice, ekonomistu, organizatora raznih skupova, perilju...

Evo šta je sve Stiven sabrao i do koje je cife došao:

Dadilja - 705 $ nedeljno (36.660 $ godišnje)

Čistačica - 50 do 100 $ po poseti (5.200 $ godišnje)

"Potrčko" koji kupuje namirnice - 65 $ po pozivu, 4 puta nedeljno (13.520 $ godišnje)

Kuvarica - 240 $ nedeljno (12.480 $ godišnje)

Ekonomista (raspolaganje kućnim budžetom, plaćanje računa i drugi pripadajući poslovi) - 15 $ na sat, 5 sati nedeljno (3900 $ godišnje)

Organizacija okupljanja (porodičnih ručkova i drugih susreta) - 75 $ po satu, 4 sata, 3 puta godišnje (900 $ godišnje)

Pranje veša - 25 $ nedeljno (1300 $ godišnje)

Suma koju bi Stivenova supruga zaradila da se profesionalno bavi svim ovim poslovima za neku drugu porodicu iznosila bi celih 73.960 dolara godišnje!

"Osećam sramotu, jer sve ovo vreme joj ništa nisam kupio. Osećam se neugodno, jer je ona stalno mislila da previše troši i sve naše prihode baca uzalud. Ona voli mene i našeg sina, naravno bez ikakve novčane naknade! Međutim, moramo da se zamislimo nad time da njihov rad objektivno vredi mnogo više od toga koliko zapravo uštede za angažovanje kućne pomoćnice", napisao je Stiven i dodao:

"Na ovaj čudan način, želeo sam da joj izrazim duboko poštovanje, kao ženi i majci mog sina, mojoj velikoj podršci! Ona vredi više od svog dragog kamenja na svetu!"

Iako su ove vrednosti iskazane u dolarima po važećim cenovnicima u SAD, kada bi ih preračunali po srpskim cenama situacija bi bila takođe zapanjujuća.

Biti domaćica i majka ne samo da je celodnevni posao, već i nedovoljno cenjen van porodice.

Pa sada dvaput razmislite pre nego što vam pred nekom majkom i domaćicom izleti neka bombastična izjava tipa "Ti ništa ne radiš, ne kukaj što nemaš para".

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AUUU... Evo koliko vrijedi rad prosječne domaćice i majke

Izvor: Cafe.ba, 20.Jan.2016, 09:46

Žena kojoj je radno mjesto njen dom, često se suočava sa neshvatanjem okoline zbog količine obaveza i radnog vremena koje provodi održavajući svoje domaćinstvo.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.