AKO NEMAJU HLEBA, NEKA JEDU KOLAČE! Ne grešite više! Ovo NIJE izgovorila Marija Antoaneta! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2018, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKO NEMAJU HLEBA, NEKA JEDU KOLAČE! Ne grešite više! Ovo NIJE izgovorila Marija Antoaneta! (FOTO)

Bilo bi super, ali nije.

Malo koji čovek na planeti, pa i u Srbiji, nije čuo za izreku: "Ako nemaju da jedu hleb, neka jedu kolače". Ovaj citat je obavezno pripisivan Mariji Antoaneti, kraljici Francuske, a postao je sinomim za bahatost vlasti. Pogotovo što je Antoaneta bila poznata po rasipništvu.

Bilo bi genijalno da je Marija Antoaneta stvarno izgovorila ovu rečenicu, kojoj je inače odrubljena glava 1793. godine, tokom Francuske revolucije. Nažalost, to nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije izjavila. Radi se o rečima filozofa Žana Žaka Rusoa, koji je pisao o princezi koja je to navodno izgovorila deset godina pre rođena Marije Antoanete.

Citat u originalu ide: "Sećam se improvizacije velike princeze koja je, nakon što su joj rekli da seljaci nemaju hleba, odgovorila: neka jedu kolače."

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.