Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 17:21

Aлпинисти из Ваљева освојили највиши врх Килиманџара

Највиши врх Килиманџара, Ухуру, који се налази на 5.895 метара надморске висине, успешно је освојило двоје младих ваљевских алпиниста, Љубица Милић и Филип Лукић из Планинарског друштва "Маглеш". На путу до крова Африке били су у експедицији од 18 планинара, коју је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << окупило Удружење "Абонос" из Бањалуке.
Ваљевка Љубица Милић планинарима се придружила са намером да стигне до врха Килиманџара. За мање од годину дана постигла је циљ. Доживљај Танзаније и успон на 5 895 метара, који је трајао пет дана, променили су јој поглед на свет.

"Има доста буба, инсеката, има тако неких ствари, великих гуштера, мислим ту сам се онако уплашила и мислила сам, хајде, само да одем на ту планину. Кад смо прошли и планинарење и сафари и то све, последњи дан сам мислила волела бих да овде останем баш. Постоји та баш разлика у мени. Значи, ја сам била другачија особа на почетку и на крају читавог путовања", каже Љубица Милић, чланица ПД „Маглеш" из Ваљева.
Филипа Лукића из Ваљева планински врхови привлаче од малих ногу. Мада је освојио и највиши врх Шпаније на острву Тенерефе, последњих седам сати ноћног успона до крова Африке померили су границе самомотивације.
"Сваки удах је битан. Брзина којом се крећемо је битна, јер кад би кретали се мало брже, тешко би успели. Не постоје ни пауyе, температуре је таква да би се смрзли у месту, а опет не крећемо се довољно брзо да би се загрејали. Што пре изађемо горе, пре ћемо видети Сунце и биће нам топлије. Тако да можда је неки вид био мотивације. Кад нас је Сунце огрејало ујутру, спао је неки камен", наводи Филип Лукић, члани ПД „Маглеш" из Ваљева.
Са врха Ухуру силазак траје два дана. За Љубицу то је био још већи изазов.
"То је ситан камен, сипар и онда то више личи на скијање, него на силажење. Мени су помогла два водича, заправо. Кад сам силазила, мало су ме држали за руку, па смо тако мало њихали. Прошло је супер", каже Љубица Милић, чланица ПД „Маглеш" из Ваљева.
На надморској висини Ваљева Љубица је лекар, а Филип wеб дизајнер. Планинарско друштво "Маглеш", које постоји 75 година, поноси се својим алпинистима. У Планинарском савезу Србије они су сада и потврдили статус спортиста - високогораца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.