Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 21:14

Бивши холандски премијер и његова супруга еутаназирани у 94. години

Драјс ван Агт, демохришћански премијер Холандије од 1977. до 1982. године, умро је уз помоћ еутаназије, заједно са супругом у 94. години живота.
Организација за људска права "Рајтс Форум", коју је основао бивши премијер, додала је да је пар умро у понедељак >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да ће бити сахрањени на приватној церемонији у источном граду Најмеген.
Обоје су неко време били крхког здравља, а Ван Агт је 2019. доживео излив крви у мозак и никада се није у потпуности опоравио.
Демохришћанин, који је постајао све прогресивнији након што је напустио политику, 2017. године изашао из своје странке због разлика око Израела и Палестине.
Након посете Израелу 1999, постао је све гласнији о својој подршци палестинском народу. Искуство са тог путовања Ван Агт је назвао "преобраћењем".
"Својим јединственим језиком, јасним уверењима и упечатљивом презентацијом, Ван Агт дао је боју и садржај холандској политици у време поларизације и страначке обнове", поручио је холандски премијер Марк Руте.
У саопштењу холандска краљевска породица је навела да ће бивши премијер остати упамћен као особа која је умела да преузме одговорност у турбулентним временима, и додала да је био инспирација многима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.