9 zdravih mini obroka

Izvor: Dzungla.org, 16.Dec.2011, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

9 zdravih mini obroka

Nije potrebno da se odreknete “grickalica” dok gledate film. Dovoljno je da odaberete one prave, koje neće dovesti do gomilanja viška kilograma...
  Svi mi, više ili manje, volimo nešto da grickamo tokom pauze na poslu, kod kuće dok gledamo TV, radimo nešto ili odmaramo, ali koje su to namirnice koje možemo pojesti bez imalo griže savesti da će nam škoditi. To zavisi od mnogo toga, ne samo od sastava namirnica, već i od naših individualnih potreba i u skladu sa aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << koje obavljamo tokom dana. Nutricionista i personalni trener Dušan Rajić, savetuje koje stu to namirnice i u kojim periodina dana će najviše prijati našem telu.
1. Dok nestrpljivo očekujete  ručak - jabuka Jabuka je veoma zdrava namirnica koja sadrži vredne materije kao što su vlakna, antioksidansi, vitamini. Delotvorna je u borbi protiv virusa, bakterija, uticaja slobodnih radikala, i između ostalog, sadrži pektin i celulozu podstiče i reguliše varenje. Otprilike pola sata pre ručka možete pojesti jabuku, zato što njena vlakna mogu da stimulisu želudac da luči više želudačnih sokova i na taj način vam omogući lakše i efikasnije varenje obroka koji sledi
2. U momentima gladi, pred spavanje - posni sir sa 0 % masti Verovatno se oduvek pitate da li možete da pojedete nešto pred spavanje u momentima kad osetite glad, bez imalo griže savesti da ćete se ugojiti? Odgovor je na vaše zadovoljstvo potvrdan, svakako da možete. Posni sir sa 0 % masti je idealan izbor, zato što sadrži zanemarljivu količinu  ugljenih hidrata, a veoma je bogat proteinima. Posni sir sadrži kazein, vrstu proteina koji se sporo razlaže više sati u telu, i na taj način hraniće vaš orgaznizam tokom noći. Tako ćete  otići siti na spavanje, a ujedno ćete telu obezbediti potrebne hranljive materije za oporavak.
3. U prepodnevnim časovima - bademi Ranije se smatralo da bademi sadrze suviše masnoća da bi bili zdrava grickalica, međutim sada se zna da 90%  sačinjavaju nezasićene masnoće koje su zdrave i koje dovode do snižavanja nivoa lošeg LDL holesterola. Masti su jedan od izvora energije, stoga bi najbolje bilo da bademe konzumirate u prepodnevnim časovima  jer ćete imati više energije u nastavku dana.
4. Uz svaki obrok, užinu i u što većoj količini - povrće Povrće je bogato biljnim valknima i omogućiče vam lakše varenje hrane. Konzumiranje povrća dovodi do takozvane pojave ‘’negativnih kalorija’’. U zavisnosti od pola, težine, i nivoa fizičke aktivnosti telu je potrebno 150-250 kalorija za varenje hrane, stoga ukoliko unesete hranu (povrće) čija energetska vrednost iznosi 100 kalorija sagorećete više kalorija nego što ste uneli. Ishrana bogata ‘’negativnim kalorijama’’ pomaže u redukciji masnih naslaga, a neke od namirnica ove vrste su :zeleni kupus, spanać, brokoli, šargarepe, karfiol, krastavac, zelena salata, paradajz…
5.  Vreme je za omiljenu čokoladicu - posle trenniga u teretani Da li možete da pojedete svoj omiljeni slatkiš i da pritom to bude  korisno po vaš organizam? Možete, ali samo u jednom momentu u toku dana, a to je neposredno po završetku vašeg treninga u teretani, zato što su u tom periodu rezerve glikogena koje se troše tokom treninga prazne. Unosom prostih šećera iz vaše omiljene čokoladice započećete popunjavanje glikogenskih rezervi, a u kombinaciji sa proteinskim šejkom omogućićete svojim mišićima brži oporavak.
6. Idealna užina tokom pauze na poslu  - pileće belo meso Veoma je važno da svom organizmu, pored glavnih obroka koji ce sadržati proteinske namirnice, obezbedite i užinu koja će biti bogata proteinima (belančevinama). Pileće belo meso je jedan od najčistijih izvora proteina, I svakako idelan izbor za vas. Protein je jedina gradivna materija u vašem telu, od proteina zavisi razvoj mišića, kvalitet kože, kose, noktiju, kao i rad srca, unutrasnjiih organa, zapravo svega. Nedostatak proteina je jedan od osnovnih razloga starenja, zato obezbedite svom telu preko potrebnu proteinsku užinu.
7. Da vam ne bi ponestalo energije u toku dana - ovsene pločice Ovsene pločice su dobar izvor složenih ugljenih hidrata, i daće vam dugotrajnu energiju. One su bogat izvor B i E vitamina, kao i minerala magnezijum, kalcijum, gvoždje, kalijum, cink i selen. Ovsene pločice povoljno deluju na srce i krvne sudove, snižavaju holesterol i pomažu u održavanju nivoa šećera u normali.
8. Energija za fizičku aktivnos - pirinač Pirinač je jedan od najkvalitetnijih izvora ugljenih hidrata, I obezbediće vam potrebnu energiju za bavljenje fizičkim aktivnostima. Izuzetno je hranljiv, a veoma zahvalan za različite kombinacije zato što možete praviti razne salate sa pirinčem, tu je i pilav, a pirinač može  biti i prilog glavnom jelu. Obrok pre treninga pored energetskih materija, treba da sadrži I gradivne-proteinske materije.
9.  U momentima kada morate pojesti nešto slatko - sladoled Sladoled u svom sastavu sadrži duplo manje šećera od slatkiša i čokoladica. Čak 100 grama sladoleda sadrži istu količinu šećera kao samo jedna čaša soka. Stoga kada vam se baš jede nešto slatko, sladoled je ‘’bezbolnija’’ opcija od ostalih slatikiša. Ukoliko želite da se rešite masnih naslaga, trebalo bi da izbegavate sladoled, barem dok ne postignete željenu formu. Nakon toga kada postignete svoj cilj, možete sebi dati malo oduška.
(Izvor:Cosmopolitan)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.