9 trikova da se brzo rešite zadaha od belog luka

Izvor: Press, 02.Jun.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

9 trikova da se brzo rešite zadaha od belog luka

Svakome od nas se s vremena na vreme desi smrtni greh da se, iz čisto zdravstvenih razloga, najede belog luka baš pre nego što ode među ljude. Srećom, ne mora kompletna okolina da se uguši od nepodnošljivog smrada.
Foto:Tportal.hr, Telegraf
Koliko je beli luk zdrav, ne moramo ni da vam govorimo. Međutim, mana mu je što nakon konzumiranja ostavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << neprijatan zadah iz usta.
Ako niste znali, kada jedemo beli luk, naše telo proizvodi gasove koji sadrže sumpor, pa neprijatan miris zapravo dolazi iz creva, a ne iz usta. Ukoliko muku mučite s lošim zadahom zbog belog luka, evo šta sve možete da učinite.
1. Jedite senf 
Za ublažavanje neugodnog zadaha nakon konzumacije belog luka držite kašičicu senfa u ustima oko minut pre gutanja.
2. Pijte tečnost
Napici poput limunade, vode i mleka mogu mnogo da pomognu u oslobađanju arome belog luka. Jedno istraživanje pokazalo je i da pijenje mleka pre ili tokom konzumacije belog luka doprinosi smanjenju širenja mirisa.
3. Jedite mirišljavu hranu
Kako biste se rešili zadaha zbog jedenja belog luka, posegnite za osvežavajućim začinskim biljkama, poput lišća svežeg peršuna, nane ili čaja od mente. Peršun je posebno efikasan u uklanjaju neprijatnog mirisa belog luka, pa zazo nakon jedenja belog luka žvaćite sveže lišće peršuna. Vrlo sličan efekat imaju i začinsko semenje i bilje poput kardamoma, komorača, karanfilića i semenki anisa.
4. Popijte čaj
Čaj, naročito zeleni ili onaj od mente, sadrži polifenole koji smanjuju sumporna jedinjenja koje proizvodi beli luk. Čaj pijte za vreme ili nakon konzumacije belog luka.
5. Žvaćite zrna kafe
Žvakanje zrna kafe ili grubo mlevene kafe pomaže smanjiti neprijatan zadah zbog belog luka.
6. Napravite limunadu
Limun je veoma efikasan u neutralisanju mirisa belog luka, jer sadrži antibakterijska svojstva koja će ubiti bakterije. Pokušajte nakon belog luka da sisate limun. Takođe, pranje ruku sokom od limuna pomaže ukloniti neprijatan miris s prstiju.
7. Operite zube
Zubi ne moraju da se peru samo ujutro i uveče, već ih možete oprati svaki put nakon jela, posebno ako ste jeli beli luk. Pri tome ne zaboravite da dobro izribate i jezik, jer se na njemu taloži najviše neprijatnih mirisa.
8. Žvaćite žvaku
Osim što će aroma žvakaće gume pomoći u osvežavanju daha, takođe će podstaći oslobađanje veće količine pljuvačke koja je ključ u oslobađanju od zadaha. Ako vam je potrebno osveženje daha, odmah posegnite za žvakaćom gumom sa aromom cimeta.
9. Vodica za ispiranje usta
Ukoliko muku mučite sa neprijatnim zadahom, uzmite vodicu za ispiranje usta i dobro mućkajte, pa grgoljite.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.