Izvor: RTS, 27.Jan.2024, 01:11

Изречена пресуда Трампу - мора да плати књижевници Џин Керол више од 83 милиона долара

Суд у Њујорку наложио је бившем америчком председнику Доналду Трампу да исплати 83,3 милиона долара одштете Џин Керол, која га је оптужила да јој је уништио репутацију новинарке од поверења, негирајући да ју је силовао пре скоро три деценије.
Пороти >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од седам мушкараца и две жене било је потребно мање од три сата да донесе одлуку, која је далеко премашила минималних 10 милиона долара, које је Џин Керол тражила.

Порота је наложила бившем америчком председнику Доналду Трампу да Џин Керол исплати 83,3 милиона.
Осамдесетогодишња Керол је тужила Трампа у новембру 2019. због тога што је порицао да ју је силовао средином деведесетих у кабини робне куће "Bergdorf Goodman" на Менхетну.
Трамп је тврдио да никада није чуо за Керол и да је она измислила причу како би повећала продају својих мемоара.
Доналду Трамп је током данашњег суђења било ограничено шта сме да каже на сведочењу, будући да му је председавајући судија Луис Кеплен забранио да коментарише претходну пресуду у којој се наводи да је Трамп сексуално злостављао Керол у продавници ''Bergdorf Goodman'' и оклеветао је у својим изјавама из октобра 2022.
Трамп је рекао да "100 одсто" остаје при својој ранијој изјави, у којој је тврдио да није крив ни за једну од оптужби против њега.
Трамп је напустио судницу само неколико минута након што је адвокат Роберта Кеплан започела завршно излагање, уз пратњу специјалне службе и није се вратио за крај завршне речи, пренео је АП.
Одлазак је уследио само неколико минута након што је судија, без присуства пороте, запретио да ће послати Трамповог адвоката Алину Хабу у затвор јер је наставила да прича када јој је рекао да је њено време готово.
Трамп: Суђење је лов на вештице, у режији Бајдена Доналд Трамп је путем друштвених мрежа поручио да је незадовољан одлуком суда и најавио да ће уложити жалбу.
"У потпуности се не слажем са обе пресуде и жалићу се на цео овај лов на вештице који је режирао Бајден, фокусиран на мене и Републиканску странку. Наш правни систем је ван контроле и користи се као политичко оружје. Одузета су сва права на први амандман. Ово није Америка!", поручио је Трамп.
Трамп се суочава са четири кривичне оптужнице Поред овог процеса, Трамп се суочава с 91 тачака у четири кривичне оптужнице, укључујући два случаја у којима се терети да је покушао да незаконито поништи резултате избора 2020, када је изгубио од председника Џоа Бајдена.
Велика порота Фултона у уторак је оптужила Трампа и још 18 особа да су покушали да пониште пораз на изборима 2020. године од актуелног америчког председника Џозефа Бајдена.
Тужиоци су подигли оптужницу на 98 страна против Доналда Трампа и његових сарадника, међу којима је и Рудолф Ђулијани. То је четврта кривична пријава против Трампа и друга којом се терети да је покушао да промени резултате гласања 2020. године.
Друго суђење Трампу би требало да буде одржано у Њујорку 25. марта 2024. године по одвојеним оптужбама за прикривање тајне новчане исплате порно звезди Сторми Данијелс
Такође, у мају ће почети суђење на Флориди по оптужби да је бивши председник САД задржао поверљива владина документа након што је напустио функцију.
Трамп се изјаснио да није крив у овим случајевима, и поручио да је жртва политички мотивисаних лажи и правосудног система који је измакао контроли.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.