Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 21:05

Међународни дан жена - 8. март није датум за поклоне и цвеће

Међународни Дан жена - сећање на протест 15.000 жена у Њујорку 1908. године које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа. Као међународни празник, 8. март установљен је 1910. године и од тада уз прославу, жене указују на свој положај, права и дискриминацију. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << У Србији се Дан жена обележава од 1914. године.
О положају жена говоре и вести које су нас, на 8. март, дочекале - покушај убиства и самоубиства на наплатној станици Прешево, младић покушао да натера девојку да скочи са деветог спрата на Новом Београду. Жртве насиља као и припаднице мањина су у категорији жена које су додатно дискриминисане. Оне нису и једине којима је потребна помоћ.

"Жене које немају високо образовање су у горој позицији од оних које имају, самохране мајке у најгорој, а истраживање Центра за маме показује да више од 50 одсто очева не плаћа алиментацију", каже Јована Ружичић из Центра за маме.
На Дан жена, Аутономни женски центар, под слоганом "Закуни се у закон“ позива на промену која би неовлашћено дељење интимних садржаја квалификовала као кривично дело. Нишлијке други пут за редом организују осмомартовски марш и позивају на заштиту жена од насиља, њихових људских права.
"Оно што сам видела данас су поклони и руже, а тренутно живимо у застрашујућем времену што се тиче насиља, беспарице, много је на женским леђима", каже Татјана Николић из Центра за девојке.
На свој дан жене у Београду окупиле су се и у акцији добровољног давања крви, под слоганом "Ништа без жена". Међу њима било је неколико јавних личности.
"Кад сам први пут осетила шта значи када некоме помогнеш... то је непроцењив осећај", каже Мина Лазаревић.
Осми март нису каранфили и скупи поклони Да је недопустиво свести 8. март на каранфиле или скупе поклоне своје ђаке учи Јелена Гавриловић из Трстеника. Замолила је родитеље да новац који одвајају за осмомартовске поклоне преусмере суграђанки, самохраној мајци која се већ 16 година бори с тешком болешћу.
"Не знам се са учитељицом Лелом, плакала сам дуго, просто ми је невероватно, захвална сам родитељима и учитељици, њој наклон до пода", каже Ивана Јовановић.
"Моја највећа жеља је да моја мама остави ходалицу и да настави да хода", каже њена ћерка.
"Женама припада будућност" На 8. март у Музеју дипломатије 140 жена из 60 земаља најављују да ће наставити да помажу женама да ојачају.
"И данас нису све жене у истим животним околностима, некад је то економија, некада здравље, некад и безбедност. Ми као Међународни клуб жена, изабрале смо оснаживање жена као циљ нашег добротворног рада ове године", каже Барбара Кучова, председница Међународног клуба жена.
Министар спољних послова Ивица Дачић каже да се не смемо да заборавимо да је борба за једнак полoжaj жена у друштву и даље веома активна.
"Не смемо да занемаримо чињеницу да и данас велики број жена треби разне видове дискриминације и да је на мушкарцима да јасно ставе до знања да томе нема места у друштву", рекао је Дачић.
На Дан жена председник поручује да су баке, мајке, супруге, сестре, ћерке заслужне што имамо живот, државу, нацију, породицу. Каже и да је јасно да женама припада будућност у свим сферама друштва.
А ми за крај да разбијемо бар један стереотип.
Истраживање Агенције за безбедност саобраћаја Србије показало је да жене возе безбедније, у просеку три пута ређе седају за волан ако пију, чешће користе сигурносни појас и све више их се одлучује да полаже возачки испит.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.