Пад „недодирљивих“ у Великој Британији, ухапшено више од 700 људи, заплењене тоне дроге (видео)

Izvor: 011vodič.com, 02.Jul.2020, 19:17

Пад „недодирљивих“ у Великој Британији, ухапшено више од 700 људи, заплењене тоне дроге (видео)

Званичници су навели да су међу ухапшенима и они који су претходно били „недодирљиви“ и који су деценијама избегавали правду, уживајући у „блиставим“ животним стиловима, преноси Индепендент.
Осумњичени су користили Енкрочат мрежу за мобилне телефоне који су дизајнирани >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << да буду заштићени од прислушкивања.
Али у априлу је међународни тим успео да дешифрује поруке, почео да прислушкује и прикупља податке.
Прва дама Метрополитен полиције Кресида Дик описала ју је као „промену правила игре“, нагласивши да су само њени подређени ухапсили 171 особу и запленили 13,3 милиона фунти у готовини.

„Ово је само почетак. Вршићемо упаде у мреже организованог криминала у недељама, месецима, а можда и годинама пред нама“, истиче Кресида Дик.
„Победа над краљевима криминала“ Национална агенција за борбу против криминала навела је да Енкрочат користи око 60.000 корисника широм света, а у Великој Британији око 10.000.
„То је најзначајнија и највећа операција те врсте у Великој Британији“, изјавио је званичник Агенције.
Ухапшено је до сада у акцији 746 људи, укључујући и оне који су важили за недодирљиве, али и откривен идентитет корумпираних полицајаца.
Према наводима агенције, „Енкро“ телефоне користили су криминалци „средњег и вишег ранга“.
Главни саветник шефа Националне полиције за организовани криминал, Стив Жуп, операцију је назвао „победом над краљевима криминала“.
„Демонтирањем ових група спасили смо безброј живота и заштитили заједнице широм Велике Британије“, додао је Жуп.
У рацијама је до сада одузето више од 54 милион фунти, поред 77 комада ватреног оружја и граната, 1.800 метака, преко две тоне дроге класе А и Б и 28 милиона пилула „уличног валијума“ произведеног у илегалним лабораторијама.
Заплењено је и 55 луксузних аутомобила и 73 луксузна сата.
Тајне Енкрочата Систем ради на за то посебно прилагођеним Андроид „паметним телефонима“ и функционише на два паралелна нивоа.
Уколико се притисне једно дугме на телефону, он приказује нормалне Андроид апликације. Но, то је само маска.
Уколико се, притиском на друго дугме, активира Енкрочат, он омогућава потпуно безбедну и шифровану комуникацију између криминалних група.
Систем укључује и „код за панику“, који омогућава да, у случају хапшења, криминалац може да полицији да четвороцифрени код за приступ његовом мобилном телефону.
Но, уместо да омогући приступ, та шифра заправо потпуно уклања сваки траг постојања комуникација преко Енкрочата.
Систем укључује и шифроване безбедне поруке, које се саме потпуно и без трага уклањају после времена које одреди корисник.
Британска агенција за борбу против организованог криминала истиче да је Енкрочат коришћен широм света за дистрибуцију тешких наркотика, као и продају аутоматског и полуаутоматског оружја, пушака, пиштоља и граната.
Преко ове мреже су уговарани напади на ривалске криминалне групе, операције прања новца, као и утеривање дугова.
Претње смрћу, које су полиције дешифровале, укључују и нападе киселином и ампутацију екстремитета.
Упад у овај тајни систем извршен је у марту, а прве податке европске полиције почеле су да добијају 1. априла.
РТС, ИНДИПЕНДЕНТ


The post Пад „недодирљивих“ у Великој Британији, ухапшено више од 700 људи, заплењене тоне дроге (видео) appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.