Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 12:00

Индонезија, више од 70 волонтера умрло бројећи гласове, четири хиљаде се разболело

Више од 70 волонтера на изборима у Индонезији преминуло је због исцрпљености током рада на пребројавању и дистрибуцији гласова, саопштиле су власти. Председник изборне комисије каже да се скоро 4.000 људи разболело због умора.
Власти Индонезије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саопштиле су да је 71 волонтер преминуо због исцрпљености током рада на изборима који су прошле недеље одржани у тој земљи, пише Блумберг.

Председник Изборне комисије Хасим Асјари рекао је да се још око 4.000 људи разболело због умора током избора 14. фебруара. 
Велики број смртних случајева забележен је и на овим изборима упркос мерама владе, која је увела старосну границу за волонтере и наредила додатне здравствене прегледе, пошто је за време претходних избора 2019. године преминуло више од 500 ангажованих у изборним активностима.
Право гласа има 200 милиона људи, даноноћни рад на бројању гласова Прошлонедељни избори су трајали шест сати, а на бирачким местима је било ангажовано скоро пет милиона волонтера.

Право гласа на изборима за председника и потпредседника државе, посланике у националној скупштини и у локалним управама имало је више од 200 милиона грађана Индонезије.
Изборни процес у тој земљи предвиђа даноноћни рад на дистрибуцији и пребројавању гласачких листића, што може да траје и 12 сати после затварања бирачких места.
Министар обране Индонезије Прабово Субијанто је прогласио победу на основу незваничних резултата са више од 50 одсто гласова колико је, како се наводи добио у првом кругу, али коначни резултати биће објављени до 20. марта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.