Кинезима пола века без накнаде 7.000 квадрата Института за рударство

Izvor: 011vodič.com, 21.Jul.2020, 16:49

Кинезима пола века без накнаде 7.000 квадрата Института за рударство

Дирекција за имовину објавила је на свом сајту да је кинеској компанији Зиђин дала на коришћење две „зграде науке“ у Бору површине око 772 квадратних метара на 50 година без накнаде, али постоје индиције да је та повишина заправо десет пута већа.
Kако сазнаје сајт истмедиа.рс, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << кинеској компанији дата је на коришћење комплетна двоетажна зграда Института за рударство и металургију са шест и осам спратова са поткровљем, чија је површина просторија заправо десет пута већа од наведене и износи око 7.000 метара квадратних.
Због смањења обима посла, запослени у Институту су 2009. године напустили тај објекат и преселили се у неколико суседних нижих објеката, па је напуштена зграда пропадала под зубом времена.
Зграда тадашњег „Института за бакар Бор“ изграђена је почетком седамдесетих година и у њој је била инсталирана најмодернија истраживачка опрема на којој су радили врхунски стручњаци на пројектима широм света.
Kако је објављено на сајту Дирекције, уговор о уступању зграде Института потписали су директор Републичке дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић и директор Зиђина Ђијан Ћиминг.
Дирекција подсећа да Србија, као члан Привредног друштва Сербиа Зијин Бор Цоппер, учествује у добити које друштво оствари пословањем непокретности, у складу са уделом које има у наведеном привредном друштву.
На сајту Дирекције се наводи да ће компанија Зиђин пословати „у складу са највећим светским стандардима и када је у питању ефикасност и квалитет, али и заштита на раду и екологија“.
Kако сазнаје истмедиа.рс, Зиђин је почео и изградњу кантине испод дирекције компаније, али и изградњу стамбених објеката у којима ће бити смештени кинески радници који убудуће буду ангажовани у Бору.
Kомпанија Ракита из састава Зиђин, која се припрема за отварање рудника бакра Чукару Пеки код Бора, најозбиљнији је кандидат за куповину објекта „Kапија града“ Бора од 1.809 квадрата по цени од 620.000 евра, што би могла да буде нова инвестиција кинеске компаније.
Током ванредног стања у Србији отказано је јавно надметање, а једину понуду доставила је управо компанија Зиђин-Ракита.
Бета


The post Кинезима пола века без накнаде 7.000 квадрата Института за рударство appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.