6 grešaka koje uništavaju brak

Izvor: Piplmetar.rs, 12.Jul.2023, 22:30

6 grešaka koje uništavaju brak

Da biste sačuvali vezu, morate biti u stanju da priznate greške i ispravite ih na vreme. Kako to učiniti? Najpre postanite svesni gde grešite: 6 najčešćih grešaka koje uništavaju brak
Zašto smo skloni da pravimo greške u braku? Jer nismo svi savršeni. U principu, ne postoje idealni ljudi: svako ima svoje iskustvo i nije uvek pozitivno, pa nam je ponekad teško da održimo kvalitetne odnose.
Umorni smo, ljuti, frustrirani. I, naravno, voleli bismo da naš partner primeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << i najmanje promene u našem raspoloženju i uloži napore da nam bude bolje. Ali život je tako uređen da se i partner vraća sa posla umoran, možda i uznemiren, sa željom da se i on čuje i da bude shvaćen. Koje su uobičajene greške koje pravimo u vezama i kako ih popraviti?
Malo razgovarate Nedostatak komunikacije dovodi do nesporazuma, nerešenih sukoba i gomilanja ogorčenosti, što negativno utiče na kvalitet odnosa. Retko govorimo iskreno i otvoreno, a dobra komunikacija je ključni faktor u zdravoj vezi. Da biste izbegli greške, važno je da govorite istinu, izrazite svoja osećanja i misli, a da istovremeno budete spremni da saslušate partnera.
Ne verujemo svom partneru Poverenje je osnova zdrave veze. Ako jedan partner ne veruje drugom, to postaje osnova za sukobe, jer nesporazumi, ljubomora i sumnje ponekad nastaju iz vedra neba. Istovremeno, poverenje je zajednički rad. I on treba da uči, ali s druge strane, poverenje se mora zaslužiti.
Zaboravljate na poštovanje Poštovanje u porodici se manifestuje na različite načine. Možda mislimo da poštujemo partnera, a u stvari ga stalno kritikujemo, ne uzimamo u obzir njegovo mišljenje itd. Naravno, poštovanje mora biti obostrano, inače neće biti moguće izgraditi zdrave odnose.
Ne podržavate jedni drugo Još jedan važan aspekt svake veze je podrška na životnom putu. Ako je nema ili je ima vrlo malo, druga osoba počinje da oseća nezadovoljstvo, razočaranje, pa čak i usamljenost. Podrška se mora pokazati ne samo kada se pojave poteškoće, već i u stvarima kao što su hobiji, interesi, razvoj.
Ne možete da pregovarate Sposobnost pregovaranja, je dragocen kvalitet za porodične odnose. Ako jedan partner nije spreman na ustupke, to ne samo da izaziva konfliktne situacije u paru, već stvara osećaj da jedan partner uvek pobeđuje, a drugi gubi. Što nije sasvim tačno. Potraga za kompromisom u kome će svima biti udobno je prava umetnost. Bez toga je teško izgraditi dugoročne i harmonične odnose.
Ne poštujete lične granice Važno je da ih razumete i razgovarate o njima sa partnerom – ne prećutkujte šta je uvredljivo, šta vam se ne sviđa itd. Ovo će vam pomoći da izbegnete mnoge probleme. Istovremeno, ne zaboravite da partner ima i lične granice, ne morate ih kršiti.
Stvaranje harmonične veze zahteva napor sa obe strane. U redu je praviti greške, jer svi ponekad grešimo. Svaka greška je životno iskustvo koje treba da budete u stanju da analizirate i prihvatite. Prepoznavanje grešaka i sposobnost da iz njih učimo je korisna veština koja nam pomaže da postanemo bolji i shvatimo da je neke radnje i radnje bolje izbegavati da bismo sačuvali odnose, a nešto, naprotiv, treba raditi češće. Na primer, više verujte sebi i partneru, budite iskreniji, iskreniji, poštujte jedni druge, podržavajte jedni druge i budite spremni na kompromise.
fizkes/istock/gettyimagesplus


Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.