Izvor: RTS, 30.Nov.2023, 19:15

Шумар Милован Станковић сведочио у Хагу о киднаповању и 56 дана свирепог мучења "ОВК"

У августу 1998. године шумара Милована Станковића киднаповали су припадници тзв. ОВК док је обилазио шуму на подручју Подујева, где је у то време био запослен. Држали су га педесет шест дана у бункеру и на више локација где је свирепо мучен. О томе је сведочио у Хагу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Везали су га и одвели у бункер где је свирепо мучен, данима и без хране. Константно су га тукли и испитивали, без икакве кривице. Многима је препознао глас, јер је познавао све у Подујеву.
"Били су њих четворо с аутоматима. Ја сам подигао руке, један је пришао, узео ми пиштољ. Онда су ми везали очи. Увече су довели још двоје однекуд. Шта су они згрешили, не знам. Наишла је екипа. Није питала ни ко си нити шта си. Тад су ми сломили четири ребра, ево имам документацију", прича Милован Станковић.
Тортуру коју је претрпео од тзв. ОВК не може да заборави. Био је затворен 56 дана. Са њим је било и неколико Албанаца које су, тврди, мучили па убили.
"Тад су довели тог Сабиту Беришу. Човек који је крвав, убијен (пребијен) је доста. Убијен. Бацили су га поред мене. Ево ти, каже, једног Србина. ‘Немој случајно да сте проговорили реч, убићемо вас.’ Било је тренутака кад ја нисам знао по пар сати ништа, кад те убију. Значи док не дођеш себи. Хвала Богу да је била, ја вам кажем, та вода где сам лежао. И нема везе каква је, мила душа па се напијеш", сведочи о свирепом мучењу Станковић.
Мучитељима благе казне О свему што је преживео сведочио је у Хагу. Сматра да су благе казне које су добили његови мучитељи из "Лабске групе".
"Нико те није гледао чиме се бије тамо. Али, тај наредник главни Љатиф Гаши је био за то. Њега су били осудили десет година. Италијан му је смањио на шест година. На треће суђење, Мустафа Реми, он је на седам година. Назиф Мехмети, од 13 на три године, то је Италијан скинуо. Кадрија, пет година", указује Станковић на мале казне својих мучитеља.
Многи сведоци злодела "ОВК" су ликвидирани, међу њима и Фадиљ Суљевић. Зато се остали сведоци боје за своју безбедност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.