Izvor: RTS, 13.Sep.2023, 19:59

Проблем већи од рачуна за воду, школа у Земуну мора да плати 500.000 динара

Основну школу "Горња Варош" у Земуну изненадио је августовски рачун за воду – био је чак 50 пута већи него обично. За воду коју нису потрошили "Водовод" је тражио да плате рачун од невероватних пола милиона динара. Ипак, проблем је већи од рачуна.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Уместо књига и оловака, за ђаке основне школе "Горња Варош" у Земуну главна ставка у ранцу је флашица са водом. Осамсто ђака ове школе већ други дан нема воду.
Славине су морали да затворе и повремено је пуштају када је велики одмор, како би деца користила тоалете. Обезбеђена је и цистерна са водом за пиће, али још не знају где је квар.
"Једино смо приметили у котларници, куда пролазе цеви за воду од сата ка мокрим чворовима, да се чује јако шуштање и брујање што значи да је негде вода испод земље, у земљи, тече између котларнице и мокрих чворова", каже Илија Мировић, директор ОШ "Горња Варош" у Земуну.
Исти проблем имао и оближњи вртић Вода је отицала и направила рачун од скоро 500.000 динара, али проблем је већи од рачуна. Како смо сазнали на терену, исти квар имао је и оближњи вртић, који је због воде утонуо у земљу и саграђен поново.
"Ми се налазимо на неком трусном подручју, у ствари песковитом, тако да рецимо пре седам, осам година је било зачепљење канализације више пута и вероватно се те цеви које су у некој дубини од десетак метара ломе на том песковитом, па је општина ту преузимала кораке и реновирала мокре чворове, али то се понавља", додаје директор школе.
Хоће ли бити обуставе наставе Родитељи траже обуставу наставе док се квар не отклони.
"Овде деца иду у продужени боравак, цео дан су у школи, руке не могу да оперу, у тоалет не могу да иду како треба. Значи, легло је заразе", наводи Татјана Прелевић, мајка.
"Родитељи јесу забринути, узнемирени и генерално става да треба да обуставимо одлазак у школу док се овај проблем не реши и док деца не буду имала основне санитарне услове, јер је огроман проблем за осамсто њих да не могу да користе тоалете, нарочито за првачиће који су ту цео дан", наглашава Тања Лебовић, председница Савета родитеља.
Општина ће отклонити квар Сличан проблем пре неколико година имала је једна средња школа на Чукарици када је због квара и рачуна за воду од четири и по милиона динара, помогао Градски секретар за образовање. Управа школе обратила се истој адреси, а онда упућена на надлежну општину.
"Добили смо први одговор од општине Земун да они немају средстава за ту поправку и да се обратимо градском 'Водоводу'. Затим смо се обратили и градском 'Водоводу', где смо добили одговор да они нису за то задужени, да је њихова надлежност само до мерила за воду, а све остало морају да раде неке друге институције. Тако да перу руке сви са овом водом које нема", објашњава директор школе.
Овај зачарани круг прекинут је када смо ступили у контакт са општином Земун. Они су у писаном одговору обећали да ће обезбедити екипу која ће отклонити квар и покрити трошкове поправке. Директор школе нам је потврдио да је екипа јутрос изашла на терен, а градски Секретаријат за образовање је обећао да ће платити рачун.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.