Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 18:19

Талас врелине широм света – Америка се "пржи" на 50 степени, Европа на удару "Харона"

Изузетано јак топлотни талас погодио је Сједињене Државе и Кину, где су измерене температуре више од 50 степени Целзијуса. Европа је на удару "Харона", новог топлотног таласа због којег су избили шумски пожари – са ватреном стихијом боре се становници делова Шпаније >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Грчке.
Екстремни температурни раст бележи се широм Америке, посебно на западу – према подацима америчке метеоролошке службе, у Долини Смрти у Калифорнији званично су измерена 53 степена.

Највиша температура ипак је забележена у центру за посетиоце Долине Смрти, Фурнас Крику, где је измерено 56 степени.
Највиша температура званично призната на планети од како се врше мерења, измерена је 1913. године управо у Фурнас Крику – 56,7 степени Целзијуса.
Температуре су такође достизале 53 степена у калифорнијској пустињи. За то време, у Финиксу у Аризони, седамнаести дан заредом температура је изнад 43 степена.
Упозорење на екстремне врућине важи од североистока Америке – преко Калифорније, до југозапада и ка крајњем југу и Флориди.
Борбе са врућинама САД и Кине Рекордно висока температура од 52,2 степена забележена је и у Кини, у граду Санбао у Синђану, јављају кинески медији, који упозоравају да ће рекордна врућина потрајати још најмање пет дана.

САД и Кина у Пекингу ове седмице одржавају преговоре својих изасланика за климу о борби против глобалног загревања, преноси Ројтерс. 
Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус позвао је водеће лидере у свету да делују због климатске кризе, јер ће данас бити забележни историјски температурни рекорди.

Претходни температурни рекорд у Кини од 50,3 степена Целзијуса измерен је 2015. године у близини Ајдинга у Синђану, у депресији више од 150 метара испод нивоа мора. Земље широм Азије од априла су погођене са више таласа рекордних врућина.
Пожари и прекид струје у Европи У Европи је "Кербера“ сменио "Харон", нови топлотни талас који је стигао са севера Африке.
Очекује се да ће "Харон“, назван по митском лађару који је душе мртвих превозио у Хад, оборити температурне рекорде и највишу до сада забележену температуру од 48,8 степени Целзијуса.
Највише је погођен југ Европе. Јутарња температура у Риму је 35 степени, а за сутра метеоролози прогонозирају паклена 43 степена. У италијанској престоници дошло је до прекида у снабдевању струјом у појединим деловима града због повећаног коришћења клима-уређаја, пренео је АП.

Екстремно високе температуре очекују се и у осталим деловима Италије, посебно на Сардинији и Сицилији.             
Министарство здравља издало је десет препорука за заштиту старијих, болесних и кућних љубимаца од врућине.
Евакуација у Грчкој и Шпанији Ватрогасци се боре са шумским пожарима на Канарским острвима и у Грчкој.
У Шпанији, пожар који је избио на канарском острву Ла Палма, ни данас није под контролом, али је успорено његово напредовање. У пожару је изгорело око 4.600 хектара, углавном шумског земљишта и двадесетак кућа и зграда.

Евакуисано је више од 4.000 становника, али ће им касно данас бити дозвољен повратак у куће.
Према прогнози метеоролога, температуре у појединим деловима јужне Шпаније током овог топлотног таласа биће изнад 42 степена. Топлотни талас на југу Европе изазвао је антициклон са севера Африке.
Велики пожар, који се шири ниским растињем, избио је у региону Куварас на истоку грчког полуострва Атика, саопштила је Ватрогасна бригада. Грчке власти су наредиле евакуацију више градова у источном делу полуострва Атика, пошто се пожар приближио кућама.

Евакуација је наређена у местима Лагониси, Саронида и Анависос, преноси Екатимерини. Пожар, који је појачан јаким ветром, гаси више од 150 ватрогасаца са 40 возила, седам авиона и четири хеликоптера. Помажу и ватрогасне снаге из Румуније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.