5 najčešćih grešaka koje većina radi sa svojim smartfonovima

Izvor: 011vodič.com, 09.Jan.2020, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 najčešćih grešaka koje većina radi sa svojim smartfonovima

Mobilni telefon emituje radio talase, a oni mogu uticati na mozak nakon dužeg izlaganja. Dok spavate uključite ‘avionski način’, a dok pričate bolje je koristiti zvučnik ili slušalice. Ovo su najveće opasnosti smartfona!
Foto: Shutterstock
Iako često zbog alarma držite smartfon u blizini glave kada spavate, to nije dobro za vaše zdravlje. 
Nanosi vam štetu i tokom dana, a evo najčešćih koje radimo:
1. Spavanje s telefonom
Mobilni telefon je >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << u osnovi elektromagnetski odašiljač i prijemnik. To znači da emituje radio talase. Istraživanja pokazuju da oni mogu uticati na mozak nakon dužeg izlaganja. U najmanju ruku, bude vas obaveštenja i i poruke tokom spavanja.
Ako je nemoguće da ga potpuno isključite ili držite u drugoj sobi dok spavate, pokušajte da ga držite u ‘avionskom načinu’.
2. Preduga izloženost plavoj svetlosti
Svetlost sa ekrana potiskuje melatonin, hormon koji reguliše vaše spavanje, a to je još jedan razlog zbog kog ne bi trebao biti u blizini dok spavate. Plava svetlost takođe uzrokuje glavobolju i probleme s očima i vidom. Pokušajte da smanjite nivo svetlosti na telefonu i uključite filter plavog svetla.
Foto: Shutterstock
3. Niski signal može biti opasan
Kad vidite da ima slab signal, to zapravo znači da telefon šalje jači signal kao odašiljač, a više energije znači i više štete vašem zdravlju. 
Dr. Devra Dejvis, autorka knjige ‘Isključeni: Istina o radijaciji telefona, Šta industrija radi da to sakrije i Kako zaštiti svoju porodicu’, preporučuje korišćenje fiksnih telefona ili držanje telefona što dalje kad je to moguće, a signal je slab. Takođe uzrokuje zagrejavanje telefona, što predstavlja opasnost od zapaljivanja.
4. Držite ga podalje radi kože
Sprovedeno je nekoliko studija koje govore o vezi između telefona i raka, konkretno na njihov signal prenosa koji iznosi oko 900 MHz, zbog čega se telefon zagrejava. Koža apsorbuje toplinu svaki put kada telefon držite blizu tela.
Iako nema drugih dokazanih učinaka radiofrekventnog zračenja na organizam, znamo da se odnos apsorpcije drastično smanjuje kada ga držite dalje od sebe. Koristite slušalice ili pričajte na zvučnik dok razgovarate s nekim radi izloženosti.
Foto: Shutterstock
5. Opasnost za prste, zglobove i vrat
Mobilni telefoni uzrokuju razne deformacije, a jedna od njih je i tenosinovitis ili škljocavi prst. Iako pri tome prst zapravo ne mora da ‘škljoca’, bolan je i ograničeni su pokreti te ne može normalno da se ispruži.
Zbog prečestog držanja telefona u ruci dolazi i do sindroma karpalnog kanala, odnosno začepljenja istog. Bolovi se javljaju u celoj šaci i kretanja su ograničena. Javljaju se i bolovi u vratu i kičmi. Naime, dok sa ekrana čitamo poruke, na vratu je teret koji stvara pritisak kao da na leđima nosimo sedmogodišnjaka.
Kad je glava nagnuta napred pod uglom od 30 stepeni, vrat pritiska 18 kg, a ako je glava pod uglom od 45 stepeni, pritisak na kičmu je veći za 22 kilograma.
Zato držanje postaje nepravilno i oštećuje se kičma. Telefon držite u stepenu očiju, a vrat neka vam bude ravno, što je više moguće.


Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.