Izvor: RTS, 18.Dec.2023, 10:01

Пројекције ЦеСИД/ИПСОС за Београд: Пет листа прешло цензус – листа око СНС-а освојила 48 мандата, а СПН 43 мандата

Према пројекцијама ЦеСИД-а и ИПСОС-а на основу 99 одсто обрађеног узорка, листа око СНС-а је на београдским изборима освојила 38,9 одсто гласова (48 мандата), а листа "Србија против насиља" 34,6 одсто (43 мандата). Цензус су прешли коалиција НАДА са 6 одсто гласова (7 мандата), >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << листа око СПС-а са 4,8 одсто (6 мандата) и листа чији је носилац Бранимир Несторовић са 5,3 одсто гласова (6 мандата).
У Београду се јуче, поред парламентарних, гласало и за одборнике Скупштине града Београда. Учествовало је 14 листа, а према пројекцијама које су објавили ЦеСИД и ИПСОС, цензус је прешло пет листа.
Највише гласова, односно мандата је, према последњим подацима, освојила листа "Београд не сме да стане" (48 мандата), а листа "Србија против насиља" 43 мандата. Тас на ваги је листа "Др Бранимир Несторовић – Ми – глас из народа" (6).
Кандидат СНС-а за градоначелника Александар Шапић је и рекао да највероватније неће бити формирања власти у Београду без Бранимира Несторовића. Шапић је и прогласио победу.
"Годину дана слушамо да је Београд њихов, да је Београд изгубљен. Да је Београд место где ће да започне нова смена власти, а ми у Београду опет победисмо", рекао је Шапић и захвалио свим Београђанима.
Др Несторовић, с друге стране, поручује да би коалиција била смртоносна за његову листу.
"Ми можемо да подржимо нешто, неке идеје, пројекте, конкретне пројекте. Али мислим да би коалиција била смртоносна за нас, то би нас убило на самом почетку, пре него што смо почели, јер би било ево истрговали су, добро су прошли одмах су се продали", поручио је синоћ Несторовић.
Коалиција "Србија против насиља" ноћас је још једном саопштила да не признаје резултате гласања у Београду, да захтева њихово поништавање и понављање гласања за Скупштину града. Претходно, захтевају чишћење бирачког списка. У саопштењу позивају грађане Београда на протесте испред Градске скупштине и седишта Републичке изборне комисије.
Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић је рекао да свака странка има право да своје незадовољство исказује на одређени начин, па и изласком на улицу. Ипак, додаје да није дозвољено да се врши притисак на органе за спровођење избора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.