Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 07:00

Галант: Израел све ближи војној акцији у Либану; Ројтерс: Делегација Хамаса остаје још један дан на преговорима у Каиру

Рат Израела и Хамаса – 151. дан. Министар одбране Израела Јоав Галант каже да је све ближа одлука о војној операцији у Либану. Иако је објављено да су прекинути преговори о прекиду ватре, делегација Хамаса пристала на захтев посредника да остану у Каиру још један >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дан. Шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус истакао је да деца умиру од глади на северу Газе. УН у свом извештају наводи да постоје "уверљиви докази" да су припадници Хамаса починили сексуално насиље. Палестинске власти саопштиле су да је од 7. октобра у Гази погинула 30.631 особа.
И даље се воде преговори о прекиду ватре у Каиру, али засад нема конкретних помака. Хамас тврди да нема информацију колико је израелских талаца живо, нити где се налазе у Гази, као и да зато не може да достави списак Израелу.
Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса саопштило је да је у израелским нападима од 7. октобра убијено 30.534, док је њих 71.920 повређено.
Са друге стране, израелска војска тврди да је више од 450 Хамасових и других војних оперативаца запослено у Агенцији Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама, као и да су обавештене УН и друге међународне организације.
Бела кућа позвала је Хамас да прихвати услове споразума о шестонедељеном прекиду ватре у Каиру, током којег би требало да ослободи болесне, рањене и старије таоце које држи у Гази.
За то време, високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ прикључио се позиву потпредседнице САД Камале Харис за хитан прекид ватре и већи прилив хуманитарне помоћи Гази.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.