Izvor: RTS, 27.Avg.2023, 19:54

Нова црногорска влада без Срба, стигло се до 44 мандата подршке

Просрпска коалиција "За будућност Црне Горе" неће бити у новој црногорској влади, а договорено је да Алекса Бечић буде на челу Скупштине, саопштио је синоћ мандатар Милојко Спајић. Од првобитне идеје да дође до што шире већине, стигао је до 44 мандата подршке - тврди >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ће толико посланика подржати нову владу. Наводи и да се ресорима није говорило. Његов потез коалиција "За будућност Црне Горе" види као прекрајање изборне воље грађана.
Мандатар за састав нове црногорске владе из политичке комбинаторике у старту је искључио ДПС, чију је тродеценијску владавину обележио Мило Ђукановић.

Знало се и да не рачуна на Грађански покрет УРА Дритана Абазовића, актуелног премијера у техничком мандату. Да у новом кабинету нема места ни за просрпску коалицију "За будућност Црне Горе" Милојко Спајић саопштио је тек синоћ, након седнице Главног одбора "Покрета Европа сад".
"Они су одбили пет пута наше понуде, после тога када су пристали више не верујемо у искреност њихових намера. Мислимо да они само лажно нуде, односно лажно прихватају понуду да би опструирали процес. Прихватили су понуду оног тренутка када смо имали већину и то је апсолутно једноставна ствар, мислим да им не можемо веровати у даљем процесу", каже Милојко Спајић.
Мандић: Прекрајање изборне воље грађана Тај потез један од лидера ЗБЦГ Андрија Мандић тумачи као прекрајање изборне воље грађана и покушај да се по сваку цену истисну из владе. Уједно позива председника Јакова Милатовића да прекине ћутање и, како каже, ради посао за који су га изабрали грађани - у великом проценту и гласачи коалиције ЗБЦГ.
"У нашу искреност се сумња, а у Мехмета Зенку, са листе ДПС-а, ни најмање. Спајићу се посебно допада искреност Бошњачке странке, која је заиста искрено и у пуном капацитету радила да Мило Ђукановић победи а да изгуби Јаков Милатовић, као кандидат победника избора од 30. августа. Да су се питали политичари из Бошњачке странке, Милатовић данас не би био председник Црне Горе, а Спајић не би био мандатар", рекао је Андрија Мандић, један од лидера ЗБЦГ.
Део нове већине неће бити Уједињена Црна Гора Мандатар је синоћ касно саопштио и да без Срба нова влада има подршку 44 посланика, од укупно 81-ог у црногорском парламенту. Део нове већине неће бити Уједињена Црна Гора, коалициони партнер ПЕС-а на јунским парламентарним изборима.
Спајића је Уједињена подржала као мандатара и позива га да преговоре о формирању већине врати на почетак.
"Прво, сасвим је нејасно чији су то мандати у овом тренутку. Друго, ми имамо само један мандат, али и само један образ и главу којом самостално промишљамо. Мандатар Спајић треба да застане и да одбаци савете који га гурају у неразумевање и понор", каже Горан Даниловић, председник Уједињене Црне Горе.
Без једногласне подршке на Главном одбору Спајић није добио једногласну подршку ни на Главном одбору покрета. Једна од пристуних, Радинка Ћинћур, каже да је гласала против предлога.
"Тачно је да је било несугласица око тога како треба да изгледа будућа влада, то је показало и гласање на крају. Не знам тачан број оних који су били против или уздржани, било их је, ја сам била једна од њих због непринципијелности моје партије", рекла је она.
"Када прође медени месец" Нова влада ће Дритана Абазовића гурнути у опозицију где, како каже, иде са великим задовољством.
За премијера је изабран у априлу прошле године, неповерење му је изгласано већ у августу. Од тада је у техничком мандату који ће престати избором његовог наследника.
"Ево нек направе, али онда кад прође медени месец, онда нека не буде чуђења. Кад прође медени месец онда дозволите, што би млади рекли, да ће се узет кокице и онда креће прича. Само напред, што пре, онда идемо у другу фазу", поручује Абазовић.
У међувремену се смењују фазе политиче кризе у Црној Гори која ни готово два и по месеца од ванредних парламентарних избора нема владу. Рок од 90 дана за њено формирање тече од 10. августа када је Милојко Спајић именован за манадатара.
"Торта чека, само да се не убуђа и идемо даље“, рекао је Абазовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.