Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 17:21

У Ковину отворена јединствена изложба фотографија 40 тврђава у Србији

У Центру за културу у Ковину отворена је јединствена изложба „Тврђаве и стари градови на територији Србије", ауторке Светлане Дингарац. Приказане су фотографије и пропратни текстови о 40 тврђава, које је уметница посетила, а међу њима је и ковинска, на обали Дунава. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Своје истраживање о старим тврђавама у Србији Светлана Дингарац почела је 2018. године. Открила је да их има више од 250. Жеља ауторке је била да што више људи упозна наше културно-историјско наслеђе, нарочито млади, и да то буде нека врста њене заоставштине.
"Јер обједињује неколико мојих љубави, а то су љубав према историји, традицији, култури, са једне стране, затим археологији и архитектури" каже Светлана Дингарац, ауторка изложбе.
Светлана је почела то да ради јер је хтела да направи лепе фотографије, а онда је открила нишу, да у целој тој причи нема никог другог ко тако студиозно све то ради“, наводи Милан Живковић, Културни центар Ковин.
Једна од прича односи се и на ковинску тврђаву, која је стара око 3500 година. Настала је у бронзаном добу.
"Затим је била седиште једне римске легије. Ту се налазио град Контрамаргум, преко пута Маргума на ушћу Мораве у Дунав, а касније, за време Угарске, овде је био центар Жупаније" додаје Светлана Дингарац.
Изложба је замишљена тако да се уз фотографије налазе QР кодови, који воде до сајта Тврђаве.рс. Ту се ажурирају подаци о тврђавама које уметница још увек обилази.
„Овде имамо 3 ствари. Овде су постери са текстом, поред је једна одабрана фотографија, артистички лепа и занимљива, и имамо трећу серију, вињете, то су фотографије на којима су људи“, наглашава Милан Живковић, из Културног центра у Ковину.
Изложба ће бити путујућа, проћи ће и кроз друге градове који имају тврђаве, а циљ је да схватимо какво благо имамо и да се покрену институције и обнове многе које су руиниране, као што је то успешно урађено у Голупцу или Раму.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.