Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 18:47

Вучић: Држава ће за болницу у Крушевцу издвојити 40 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић посетио је Службу за радиолошку дијагностику Дома здравља у Крушевцу, која је добила најсавременији мамограф, и истакао да ће држава за крушевачку боницу издвојити око 40 милиона евра.
Александар Вучић је током >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << обиласка службе радиологије у Дому здравља рекао да су за крушевачку болницу предвиђене три фазе, као и да ће припајање ковид болнице значајно олакшати рад.
Председник је рекао да здравствени радници раде у најтежим условима и подсетио да ће од 1. јануара имати повећање плата за још 10 одсто.
Вучић је рекао да нема града у Србији за који је држава издвојила толико новца као што је Крушевац.
"Крушевац више није исти град као пре седам или 10 година, то виде само они који дођу са стране", истакао је Вучић.
У Дом здравља је недавно стигао најсавременији дигитални мамограф са томосинтезом које је обезбедило Министарство здравља.
"Ми смо се трудили да направимо резултате, али неретко смо заборављали дивне, обичне људе. Крушевац је добио и ковид болницу која ће бити итекако искоришћена, ми ћемо морати да уђемо у реконструкцију опште болнице, то је преко 40 милиона евра у Крушевцу. Много смо објеката у Србији урадили, а много је остало да се уради, само да неки од ратова у свету престану. Ми смо у стању да зарадимо за нас", рекао је Вучић.
Каже и да је ова година боља по питању короне него раније, додајући да је забележено 20.000 смртних случајева мање него претходне године. "Онда вам је јасно шта нам је корона урадила", рекао је Вучић.
Председник je рекао да ће Србија обезбедити све лекове за карцином дојке, као и оне који третирају ретке болести, јер свако улагање у превенцију и лечење и сваки спашени живот вреди више од свог уложеног новца.
"За иновативне лекове издвојен огроман новац, али срећа родитеља нема цену" Председник Вучић рекао је да је разговарао са родитељима деце оболеле од ретких болести и да је видео колико њима значи то што држава издваја око 68 милиона евра за 22 иновативна лека.
"То је огроман новац. Али сам срећан, кад сам разговарао са неким од родитеља деце која имају ретке болести и видео њихову срећу, то једноставно нема цену. Увек ставите себе у позицију тих родитеља", рекао је Вучић током обиласка Службе за радиологију Дома здравља у Крушевцу.
Додао је да је срећан, јер држава улаже у изградњу и реновирање здравствених установа, набавља мамографе, али и запошљава нове медицинске раднике.
"Нама су сестре одлазиле највише и оне данас одлазе много мање него раније. Ја гледам податке. Имамо захтеве за повратак у држављанство оних који имају српске корене из Аустрије, Немачке. На месечном нивоу преко 5.000 људи. Око 1.200 из Аустрије, 1.150 из Немачка, 350 из Француске, 400 из Италије. Тако да су то добре вести за нас", рекао је Вучић.
Поручио је да постоје читава села, посебно у централном Поморављу и на истоку Србије, где се пола породица вратило.
"Улагаћемо у универзитете и факултете да бисмо задржали младе" Председник Вучић изјавио је да ће у наредних пет до десет година покушати да оснажи српске универзитете и факултете да би, како је рекао, задржао српску омладину у земљи.
Вучић је рекао да су раније из земље највише одлазили заваривачи, механичари и електричари, а данас одлазе, пре свега, из средњих школа на факултете, зато што мисле да у иностранству имају боље школе.
"Зато ћемо најбоље школе да доведемо у земљу, додатно да оснажимо наше универзитете и факултете да покушамо да сву децу и све талентоване младе људе сачувамо у Србији. То је пројекат за наредних пет до десет година, али је за то потребан огроман новац. Али као што смо видели, неке друге земље су то проблем успешно решиле", рекао је Вучић и истакао да се све више наших људи враћа у земљу.
Додао је да му је из тог разлога посебно била важна јучерашња посета Стива Вознијака Београду. Рекао да ће и председник Манчестер ситија доћи у Београд када Црвена звезда буде играла у Лиги шампиона 13. децембра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.