Русија није завршила клиничка тестирања вакцине, већ само прву фазу на 38 испитаника

Izvor: 011vodič.com, 17.Jul.2020, 08:51

Русија није завршила клиничка тестирања вакцине, већ само прву фазу на 38 испитаника

(Фото: ЕПА)



Велики број медија у Србији пренео је вест из Русије да је ова земља завршила клиничка тестирања вакцине против коронавируса, и да се од августа очекује њена масовна производња. Истина је, међутим, да ова руска вакцина није још увек прошла >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << кроз све фазе тестирања, већ само прву фазу у којој је испитивана на узорку од свега 38 волонтера. Да би једна вакцина била одобрена за употребу, неопходно је да прође три фазе клиничких испитивања и да буде тестирана на хиљадама људи како би се дефинитивно утврдило да је ефикасна и безбедна.Руску вакцину која је дошла у центар пажње и домаћих медија, развија руски Институт за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“. Вакцина је добила дозволу за клиничка тестирања (тестирања на људима) 16. јуна ове године.
Од тада је, према саопштењу руског Министарства одбране, вакцину добило 38 волонтера – прва група од 18 волонтера је примила вакцину 18. јуна, а потом још 20 волонтера 23. јуна.
Пошто су испитаници добро реаговали на вакцину – развили су антитела на вирус и прошли без нус-појава – прва група волонтера је пуштена кући 15. јула, а друга група би требало да буде отпуштена 20. јула.
Kако је Раскрикавање јуче већ писало – прва фаза клиничког испитивања вакцина подразумева тестирање на малом броју људи (ради се о десетинама). Уколико то прође успешно, улази се у другу фазу када се вакцина даје стотинама, а у трећој фази и хиљадама људи. Тек након тога вакцина постаје кандидат за одобравање и може да се даје широј популацији, јер је утврђено да је ефикасна и безбедна.
Међутим, лажна вест да је Русија завршила цело клиничко тестирање, потекла је од самих Руса. Сеченов универзитет, где су испитаници примали ову вакцину, објавио је 13. јула саопштење под насловом „Завршено прво руско клиничко испитивање вакцине против коронавируса на Универзитету Сеченов“.
У саопштењу се, међутим, наводи потпуно другачије од онога што се тврди у наслову – пише да је реч о испитивању спроведеном на 38 волонтера (што имплицира да се ради о фази 1), и да се показало безбедним за њих „што је кључни резултат клиничке студије“. Ипак, јасно наводе да овим није све завршено.
„Међутим, учесници ће бити под надзором пола године како би се пратило да ли ће имати неке здравствене проблеме због вакцинације. Након што је доказано да је вакцина безбедна, Гамалеј институт који је развија требало би да одлучи како ће бити настављене следеће фазе клиничког испитивања“, наводи овај Универзитет и додаје да очекују наставак испитивања вакцине и прелазак на следеће фазе.
Иако је из текста саопштења, као и малог броја испитаних, јасно да је окончана само прва фаза, а не и целокупно клиничко испитивање, као и да се ради о лоше написаном наслову, руски медији – на првом месту државна РИА Новости – објавили су управо тако насловљене текстове.
Данас је, иначе, и руско Министарство здравља саопштило да се испитивање вакцине наставља, као и да је ово „први корак у испитивању“.
У Србију је ова манипулативна вест доспела преко српске редакције Спутњика, одакле су је пренели и неки други медији. Тек у данашњем тексту Спутњик прецизира да се ради о првој фази.
Исту вест је пренео и Недељник, који се позива на магазин Форбс. Овај магазин, међутим, не наводи да је завршено клиничко испитивање, већ да је завршена рана фаза тестирања на људима („еарлy пхасе хуман триалс“). Ипак, руска редакција Форбса, пренела је нетачну вест позивајући се на РИА новости.
Занимљиво је да је руска РИА новости 12. јула објавила ову вест нетачног наслова – да је клиничко тестирање завршено – да би сутрадан (13. јула) објавили изјаву директора Института „Гамалеј“ Александра Гунзбурга који потврђује да је завршена само прва фаза.
„До средине августа ће бити у потпуности завршена друга фаза испитивања“, наводи он у тексту РИА у коме се додаје и да ће можда средином августа мале количине вакцине бити даване и грађанима, што ће у ствари бити, како се наводи, финална фаза 3.
Најзад, у тексту од данас (16. јул) објавили су и изјаву директора руског Фонда за директне инвестиције Kирила Дмитријева, који је такође навео да ће друга фаза испитивања бити готова до 3. августа, када следи трећа фаза.
„Планирамо да спроведемо трећу фазу не само у Русији већ и на Блиском истоку и у другим земљама“, наводи Дмитријев за РИА Новости.
Дмитријев је данас за Ројтерс најавио да ће фаза три бити спровођена у августу у Русији, а у другим земљама у септембру, као и да очекује да до краја године произведу укупно 200 милиона доза вакцина, како за сопствене потребе тако и за иностранство.
„Верујемо да ћемо ове године да произведемо око 30 милиона доза (за домаће тржиште), и да завршимо вакцинацију следеће године“, рекао је он.
На питања Раскрикавања о томе зашто је првобитно пуштена вест са обмањујућим насловом, одговори нису стигли ни од Универзитета Сеченов, нити од РИА новости.
Да поменута вакцина није одобрена и да није прошла све три фазе, доказују и подаци СЗО, са којим руски истраживачи сарађују. Вакцина о којој је овде реч налази се на њиховом списку од 23 вакцине које су у клиничким испитивањима широм света, али, како се наводи у последњим подацима од 15. јула, она је и даље званично у првој фази тестирања.
Само три вакцине су тренутно у трећој фази када се дају хиљадама људи укључујучи и плацебо групе, а ова фаза дефинитивно треба да утврди да ли је вакцина безбедна и ефикасна. Једну од те три развија кинеска компанија Синовац, другу тим са Оксфорда са компанијом АстраЗенеца, а трећу америчка компанија Модерна и Национални институт за алергије и заразне болести.
Марија Вучић / Раскринкавање



The post Русија није завршила клиничка тестирања вакцине, већ само прву фазу на 38 испитаника appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.